Udland

Analyse: Kina på farlig rød kurs

Ideologi er blevet vigtigere end økonomi i Xi Jinpings Kina. Nu er der fokus på sikkerhed og fælles velstand.

Kinas leder Xi Jinping nævnte ordet sikkerhed mere end 40 gange, da han søndag holdt åbningstalen på en historisk partikongres i Beijing, hvor han har kørt sig selv i stilling til at tage endnu en periode på fem år.

Tidligere var kommunistpartiets vigtigste legitimitet evnen til skabe økonomisk vækst og øget velstand i det store land. Så længe kineserne kunne se, at de fik et bedre liv, protesterede de ikke. Men Xi Jinping er i fuld gang med at ændre ”kontrakten” med befolkningen. Nu er det sikkerhed og fælles velstand, der kommer i første række.

Det er første gang siden Formand Mao, at en leder bliver siddende længere end 10 år, som er normen. Xi Jinping er langt fra normal. Han har udryddet alle sine politiske modstandere, øget kontrollen med civilsamfundet og konsolideret magten omkring sig selv som en beskyttende faderskikkelse.

Sikkerhed er naturligvis vigtigt i en usikker verden, men det handler også om at forsvare den kinesiske strategi om nultolerance overfor corona, som har lammet verdens næststørste økonomi og presset de internationale forsyningskæder.

Omfordeling af goderne

Fælles velstand er Xi Jinpings opskrift på at bekæmpe den voksende ulighed i det kinesiske samfund, som kommunistpartiet frygter, kan føre til oprør. Midlet har blandt andet været at slå hårdt ned på private tech-virksomheders muligheder for at tjene penge og styrke de statsejede virksomheders plads i samfundet.

Xi Jinping har for længst erklæret Kinas sejr over coronavirus, og han gjorde det klart i sin tale, at der ikke kommer til at ske ændringer foreløbigt, fordi Kina sætter ”mennesker og deres liv først”.

Det er dårligt nyt for den kinesiske befolkning, der i snart tre år har levet med hårde restriktioner og lukkede grænser. Men det er også skidt for de mange udenlandske virksomheder, som er afhængige af varer og komponenter fra Kina.

Risikabelt at slippe virus fri

Det er ikke let for Xi Jinping pludselig at ændre strategi, for Kinas sundhedssystem er i forvejen presset, og en stor gruppe ældre er stadig ikke færdigvaccineret. Desuden har den kinesiske regering peget fingre ad for eksempel USA, hvor pandemien har kostet mere end en million menneskeliv, mens der kun er registreret lidt over 5.000 dødsfald i Kina.

Kinesiske eksperter anslår, at det ville koste op mod to millioner dødsfald, hvis man slap virus løs i det kinesiske samfund. Det har Xi Jinping ikke råd til at risikere, når han har lovet at beskytte menneskeliv. Udfordringen er naturligvis, at der ikke er opbygget flokimmunitet i Kina, og derfor er det svært at se lyset forude.

Satsningen på at skabe ”fælles velstand” betyder ifølge Xi Jinpings tale, at dem, der arbejder hårdt og tjener mindst, skal tjene mere. Desuden skal sundhedssystemet og det sociale sikkerhedsnet udbygges.

De rige får det sværere

Der blev også sendt et klart signal om, at Kinas rigeste vil få det sværere i fremtiden, når ”akkumulering af rigdom skal reguleres”. Således er Kinas kommunistparti ved at blive kommunistisk, hvilket det i mange år mere har været af navn end af gavn.

Kina har gennem flere årtier udviklet sig til at være et ultrakapitalistisk samfund, og det har givet kommunistpartiet et forklaringsproblem. Derfor er der brug for mere balance. Men det er en farlig rød kurs, Xi Jinping har valgt for verdens næststørste økonomi.

Udenlandske investorer trækker følehornene til sig, og virksomheder investerer i stigende grad i andre asiatiske lande for at sprede deres risiko. Ungdomsarbejdsløsheden ligger på knap 20 procent, hvilket er historisk høj, og en alvorlig krise på ejendomsmarkedet truer økonomien.

Xi Jinping sagde ikke et ord om de økonomiske problemer i Kina i sin tale, og det bør give anledning til stor bekymring.