Krigen i Ukraine

NATO optrapper sikkerheden omkring kritisk infrastruktur

Generalsekretær Jens Stoltenberg mener, at NATO-landene skal blive bedre til at dele efterretninger og styrke overvågningen af kritisk infrastruktur.

NATO-landene skal fremover være meget mere agtpågivende over for mulige angreb på kritisk infrastruktur som energi- og it-kabler.

Sådan lød meldingen fra NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter et møde torsdag mellem NATO's forsvarsministre i Bruxelles.

- Vi har diskuteret, hvad vi kan gøre for at beskytte vores kritiske infrastruktur efter sabotagen på Nord Stream-rørene, sagde han på et pressemøde.

Putins atomsabelraslen er hensynsløs og uansvarlig

Lloyd Austin, USA's forsvarsminister

Generalsekretæren understregede, at alliancen har øget "årvågenheden" i Østersøen og Nordsøen og fordoblet flådetilstedeværelsen der. Samtidig vil NATO-landene øge sikkerheden omkring "vigtige installationer", lød det.

Landene er desuden blevet enige om at styrke delingen af efterretninger omkring kritisk og undersøisk energiinfrastruktur, og forsvarsalliancen vil optrappe overvågningen på tværs af alle domæner fra rummet til havene, lød det fra generalsekretæren.

Betydning for Danmark

Den øgede sikkerhed omkring NATO-landenes kritiske infrastruktur har også stor betydning for Danmark, understreger den danske forsvarsminister, Morten Bødskov (S).

- Det er vigtigt, fordi vi er i en tid, hvor vi er nødt til at styrke forsvaret af vores samfund som sådan, og der spiller den kritiske infrastruktur en helt central rolle. Det er rygraden i et moderne og åbent samfund som vores, siger han.

Beskyttelsen af kritisk infrastruktur var et vigtigt punkt på dagens møde i Bruxelles, hvor forsvarsministrene fra de 30 NATO-lande også har diskuteret alliancens atomforsvar og Ruslands atomtrusler.

Atomtrusler

Efter Ukraines officielle ansøgning om NATO-medlemskab i slutningen af september har Rusland nemlig skærpet retorikken omkring brugen af atomvåben i Ukraine.

Senest torsdag hvor vicesekretæren for Ruslands sikkerhedsråd, Alexander Venediktov, advarede Ukraine og Vesten mod konsekvenserne af et sådant medlemskab.

- Kyiv er udmærket klar over, at et sådant skridt vil medføre en garanteret eskalering til tredje verdenskrig. Selvmordskarakteren af ​​et sådant skridt forstår NATO-medlemmerne godt, sagde han til det russiske nyhedsbureau TASS.

Formålet med denne øvelse er at sikre, at vores atomafskrækkelse er sikker og effektiv

Jens Stoltenberg, NATO's generalsekretær

Den forstærkede russiske atomretorik har fremkaldt stærke reaktioner fra flere medlemmer af alliancen, blandt andre den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin.

På mødet i Bruxelles understregede han, at man tager truslerne meget alvorligt, selvom man i øjeblikket ikke har nogen indikationer på, at russerne planlægger atomangreb.

- Putins atomsabelraslen er hensynsløs og uansvarlig. Vi tager det meget alvorligt, og det er noget, vi fortsat fokuserer på, og det er noget, vi forbliver fokuseret på 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, sagde den amerikanske minister.

Operation Steadfast Noon

På pressemødet torsdag sagde Jens Stoltenberg desuden, at NATO i den kommende uge vil afholde en fælles militærøvelse, der skal træne alliancens militærfolk i brugen af atomvåben.

- Formålet med denne øvelse er at sikre, at vores atomafskrækkelse er sikker og effektiv. Den skal forhindre afpresning og angreb på en NATO-allieret og bevare freden, sagde Jens Stoltenberg.

Øvelsen, der går under navnet Steadfast Noon, finder sted i Belgien og involverer blandt andet jagerfly fra mindst ti NATO-lande. Det skriver flere belgiske medier.

Atomøvelsen finder sted på en belgisk militærbase, der huser amerikanske atomvåben. Her vil F-16-piloter blandt andet træne, hvordan man kaster atomvåben fra fly, mens mandskab på jorden vil øve sig i, hvordan man transporterer våben fra underjordiske bunkers og fastgør dem til flyene.

Steadfast Noon er en årligt tilbagevendende øvelse, som var planlagt, inden Rusland invaderede Ukraine i februar.