Coronavirus

Demonstration vækker opsigt kort før historisk møde i Beijing

Det er sjældent, at folk tør ytre sig kritisk om Kinas leder, Xi Jinping. Men en modig mand satte banner op med opfordring om at "fjerne diktatoren".

Det kinesiske sikkerhedspoliti og censurapparat er i højeste beredskab forud for en historisk vigtig partikongres, der starter på søndag i hovedstaden, Beijing.

Alle regeringskritiske røster bliver fjernet fra internettet, og der er politi overalt omkring Den Himmelske Freds Plads og Folkets Store Hal, hvor mødet foregår.

Det er i praksis næsten umuligt at protestere i dagens Kina. Ikke desto mindre lykkedes det torsdag en modig mand at placere to bannere på en bro over den tredje ringvej i den nordvestlige del af Beijing.

På det ene stod der:

- Ingen covid-test, vi vil spise. Ingen restriktioner, vi vil have frihed. Ingen løgne, vi vil have anstændighed. Ingen kulturrevolution, vi vil have reformer. Ingen ledere, vi vil stemme. Hvis vi ikke er slaver, kan vi være borgere.

På det andet banner opfordrede manden sine medborgere til at strejke fra skole og arbejde, samt at ”fjerne diktator og landsforræder Xi Jinping”.

Videoer delt på sociale medier viser, at der også steg en tyk røg op fra broen, og at manden råbte slogans i en megafon.

Strøget af censuren

Der gik ikke mange minutter, før de mange overvågningskameraer alarmerede myndighederne, som hurtigt fik stoppet protesten.

BBC’s udsendte var til stede kort efter og kunne konstatere, at alle spor var slettet, men at der stadig var politi i området.

Røgen skulle sandsynligvis sørge for at tiltrække opmærksomhed mod de to bannere, hvilket også ses på videoerne på Twitter. Men på kinesiske sociale medier kommer der intet om dagens hændelse frem, når man søger på broens navn.

På internettet var de ulovlige ord øjeblikkeligt blevet fanget i censuren, og det er sandsynligvis årsagen til, at den modige mand brugte håndtegnede bannere.

Det er et klassisk propagandaværktøj i Kina, som stadig er flittigt anvendt af kommunistpartiet.

Ukendt person

Der er ingen tilgængelige informationer om, hvem manden var, og hvad der er blevet af ham. Men den slags aktivisme ender som regel med en dom for at forstyrre den offentlige orden eller at true den nationale sikkerhed.

Kinas leder, Xi Jinping, har øget kontrollen over civilsamfundet, siden han kom til magten i 2012, og han har kørt sig selv i stilling til at tage endnu en periode på fem år i forbindelse med partikongressen.

Det er et brud på normen i kommunistpartiet, hvor lederne normalt sidder i to perioder af fem år. Således vurderes Xi Jinping til at være den mest magtfulde leder siden Mao.

Hård coronastrategi

Det er helt almindeligt, at stemningen i hovedstaden bliver anspændt forud for vigtige politiske møder. Men denne gang er der også frygten for coronavirus at tage højde for.

Det betyder, at myndighederne i den seneste uge har indkapslet Beijing og gjort det meget vanskeligt at rejse ind til hovedstaden, selv hvis man bor der.

Selv pakkepost strander ved bygrænsen.

Xi Jinping holder fast i sin strategi om nultolerance overfor corona, selvom de fleste lande i verden i dag lever med virus. Det skyldes blandt andet, at de ældste kinesere endnu ikke er færdigvaccineret, og at man ikke har fået opbygget flokimmunitet.

Resultatet er, at Kinas økonomi skranter, og millioner af mennesker i det store land er ramt af sporadiske nedlukninger og er underlagt hyppige tests og sundhedskoder for at kunne færdes i samfundet.