Udland

TV 2-korrespondent indespærret på kinesisk karantænehotel på ubestemt tid

Kina er det sidste land i verden, der holder fast i skrappe coronarestriktioner. TV 2s Asien-korrespondent er fanget på et karantænehotel i Shanghai.

Der er rullet plastik ud på gulvtæppet væg til væg på værelset, ”fordi det er lettere at gøre rent”.

Svaret giver kun mening i Kina, hvor alle efter snart tre år med corona ved, at rent betyder desinficeret.

Det er ingen tvivl om, at personalet på karantænehotellet desinficerer det hele efter hver ”gæst”. De kinesiske myndigheder oversprøjter alt, hvad der kommer ind fra udlandet med desinfektionsvæske. Inklusiv min kuffert og mine bukser, da jeg ankom til Kina for en uge siden og blev kørt direkte på karantænehotel ligesom alle andre, der rejser ind i Kina.

De sprøjter også ude på gangen tre gange om dagen, og lugten af klorin sniger sig ind under døren og fylder rummet. Malingen på døren er helt klistret, fordi den næsten er opløst af at blive desinficeret.

Det er til gengæld meget længe siden, der er blevet støvsuget, og skidtet er synligt i kanten langs væggen. Vinduet kan ikke åbnes, og det er nærmest klaustrofobisk at tænke på, at jeg skal være her på ubestemt tid.

Jeg må ikke gå ud af værelset, og jeg ser ingen mennesker. Udover sundhedspersonalet, der er klædt i beskyttelsesdragter fra top til tå, som kommer og stikker en vatpind langt op i næsen på mig næsten hver morgen. Maden bliver sat på en skammel foran døren tre gange om dagen.

Nødssituation på grund af 44 smittede

Normalt er kravet for alle indrejsende, at man skal syv dage i hotelkarantæne og tre dage i hjemmekarantæne. Men så ændrede smittesituationen sig i Shanghai, og der er ifølge personalet på hotellet tale om en nødsituation. Derfor kommer ingen ud eller ind herfra foreløbigt.

Der blev søndag registreret 44 smittede i Shanghai. Det lyder ikke af mange i en by med 26 millioner indbyggere. Men Kinas leder Xi Jinping holder hårdnakket fast i den såkaldte dynamiske nultolerance overfor corona.

Derfor sætter myndighederne nu barrikader op omkring boligblokke flere steder i Shanghai, og tusindvis af mennesker er spærret inde i deres lejligheder, på karantænecentre og midlertidige hospitaler.

Nogle har endda fået deres lejligheder inddraget med en uges varsel, fordi de skal bruges til karantænecentre. Alle der har været i kontakt med en smittet eller en person, der har været i kontakt med en smittet, skal isoleres.

Flere universiteter og skoler er lukket og er overgået til onlineundervisning. Folk hamstrer ligesom forud for den næsten to måneder lange lockdown i foråret, og mange frygter, det kan ske igen.

Som en tidsmaskine tilbage til 2020

I dag er selv Australien, Japan og Sydkorea, som havde nogle af de hårdeste lockdowns og restriktioner ude på den anden side. Men ikke Kina, og derfor føles det lidt som en tidsmaskine tilbage til 2020.

Men det er ikke så let at ændre kurs, for Xi Jinping har for længst erklæret Kinas sejr over corona. Samtidig har han fremhævet Kinas system som overlegent sammenlignet med for eksempel USA, hvor flere end en million mennesker er døde af corona.

Kina har kun registreret lidt flere end 5000 dødsfald siden pandemiens start, og selvom det rigtige tal sandsynligvis er højere, er det stadig langt mindre end i andre store lande. Således har strategien været en kæmpe succes. Lige indtil den mere smitsomme Omikron-variant ved årsskiftet ramte Hongkong og derefter Kina.

Problemet er, at det halter gevaldigt med at få vaccineret den ældre del af befolkningen, og Kinas sundhedssystem er i forvejen hårdt presset. På den anden side skranter økonomien, og mange kinesere er ved at miste tålmodigheden med systemet.

Øget kontrol forud for politisk møde

Det er svært at få øje på de sundhedsfaglige argumenter for, hvordan man kan udgøre en smittefare, når man har siddet isoleret i mere end en uge. Men kineserne er for længst holdt op med at forsøge at få den slags til at give mening og siger bare ”Mei You Ban Fa”: Der er ikke noget at gøre ved det.

Det hele er mere anspændt lige nu, fordi intet må gå galt forud for en vigtig partikongres, der starter i Beijing på søndag. Her har Xi Jinping kørt sig selv i stilling til at tage en tredje periode på fem år, selvom han normalt skulle gå af efter ti år på magten.

Resultatet er, at lokalregeringerne er så bange for at gøre noget forkert, at de hellere holder folk indespærret lidt længere tid end at løbe risikoen ved at slippe dem fri.

Først fik jeg at vide, at jeg skal blive på hotellet i alle ti dage, og det er tåleligt. Men nu forlyder det, at alle 400 ”indsatte” og alle ansatte på karantænehotellet er under en form for lockdown i hvert fald frem til mandag 17. oktober. Derefter vil myndighederne vurdere situationen.

Sådan er vilkårene desværre i dagens Kina, hvor millioner af mennesker hver eneste dag er ramt direkte eller indirekte af de strenge restriktioner. Fornuft og videnskab er for længst lagt på hylden.

Nultolerancen er blevet en ideologi for Xi Jinping, og det betyder, at en femtedel af jordens befolkning fortsat må leve i pandemiens skygge med alt, hvad der følger af bekymringer og uforudsigelighed.