GO'

Billedet af hendes forbrændte krop gik verden rundt – sådan går det hende i dag

50 år efter, at fotoet af hende blev taget, har Kim Phuc valgt at ændre sit syn på det berømte billede.

Niårige Kim Phuc og hendes familie gemte sig fra soldaterne i templet i landsbyen, da bomberne faldt.

Hun løb ud af templet og så sin landsby i brand.

Flyenes brøl overdøvede hende, og fra flyene faldt fire sorte napalmbomber.

Som reaktion på kaosset begyndte Kim Phuc at løbe ned ad vejen. Med ild nedad venstre arm, imens tøjet brændte af hendes krop.

Det var Sydvietnam der stod bag angrebet med hjælp fra USA, da de havde en idé om, at den fjendtlige krigspart opholdte sig i landsbyen.

Og da hun flygtede blev hun genstand for et af det 20. århundredes mest ikoniske billeder – et foto, der skulle vise sig at ændre Vietnamkrigens gang og som både har været en forbandelse og en velsignelse, fortæller Kim Phuc i ‘Go’ aften Live’.

En skæbnesvanger dag

Fotoet af niårige Kim startede protester verden over, og senere blev hun en postergirl, der skulle vise kommunisternes behandling af sydvietnameserne.

I dag, 50 år senere, er Kim Phuc i Danmark i forbindelse med en ny dansk podcast ‘Pigen på billedet', som hun medvirker i.

Tidligere, når jeg så på billedet, følte jeg mig skrækslagen

Kim Phuc, FN Goodwill-ambassadør

Knud Brix, der er chefredaktør for Ekstra Bladet, står bag podcasten. Han mødte Kim Phuc første gang i Bangkok i 2004 ved et tilfælde, da han var i praktik, men Knud Brix har altid været fascineret af fotoet af niårige Kim Phuc, fortæller han:

- Det, der er så dragende ved det her billede, er, at det er skæbner, der bliver flettet sammen, og har den lykkelige udgang, at Kim lykkedes med at flygte fra Vietnam.

I forbindelse med podcasten har han også talt med fotografen, Nick Ut, der tog fotoet.

Jeg har fundet fred

Kim Phuc, FN Goodwill-ambassadør

Efter at han tog fotoet af Kim Phuc, smed Nick Ut sit kamera, fortæller Knud Brix.

- Det var den sidste film, han overhovedet har, og det er så forfærdeligt, at han sagde: "Nu er jeg ikke fotograf længere," fortæller Knud Brix.

Det var den amerikanske krigsfotograf, der sørgede for at hælde vand ud over den forbrændte niårige pige og fik kørt hende til et nærliggende hospital i Saigon og overbeviste lægerne om, at hun skulle behandles.

Dermed blev Nick Ut grunden til, at Kim Phuc lever i dag, lyder det.

Hun vil ændre verden

I dag er Kim Phuc gift på 20. år og har to børn, Stephen og Thomas.

Selve billedet har dog haft stor betydning for Kim Phucs liv.

Hun har ofte tænkt over, om alle mon forstod den smerte, hun følte, både dengang og årene efter. Minderne bag billedet var så slemme, at hun som 19-årig overvejede at tage livet af sig selv, men det har ændret sig.

Kim Phuc har ændret sit syn på fotoet af sit niårige jeg, fortæller hun.

- Tidligere, når jeg så på billedet, følte jeg mig skrækslagen, men nu ser jeg det som en magtfuld gave at se tilbage på det, siger hun i 'Go' aften Live'.

Kim Phuc har siden den tragiske hændelse 8. juni 1972 skrevet flere bøger, medvirket i film om bombardementet og vundet priser.

- Siden jeg har fundet fred i Canada og har startet min egen familie, har jeg besluttet at bryde fri fra kæderne fra min fortid og ændre verden, så mine børn ikke skal lide, som jeg gjorde, slutter hun.

Se hele indslaget om billedet, der ændrede verden på TV 2 PLAY.