Rusland invaderer Ukraine

- Vi kan forvente et modsvar, siger TV 2s korrespondent om eksplosion på Krim-broen

Eksplosionen vil gøre det besværligt for Rusland at forsyne deres soldater i Ukraine med militære midler.

Lørdag morgen er russerne og beboerne på Krim-halvøen stået op til en eksplosion på Kertj-broen – også kaldt Krim-broen – som forbinder Rusland med den annekterede halvø.

Det oplyser den russiske antiterrorstyrelse ifølge flere nyhedsbureauer.

Fra russisk side skal man tage Ukraines måde at føre krig på meget seriøst

Claus Borg Reinholdt, TV 2s korrespondent i Ukraine

En bilbombe på en lastvogn detonerede og satte ifølge styrelsen fire til syv tankvogne, der skulle med tog til Krim, i brand. Siden udviklede eksplosionen sig til en omfattende brand, men den er nu slukket, oplyser de russiske myndigheder ifølge Financial Times.

Myndighederne fortæller desuden, at tre personer meldes dræbt i forbindelse med hændelsen. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge Sky News meddeler Sergej Aksyonov, leder af den russiskudnævnte regionale administration på Krim, at Kertj-broen er blevet beskadiget, men nu er genåbnet for trafik.

Betydningsfuld for Rusland

Eksplosionen er dårligt nyt for Rusland, fortæller TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, som befinder sig i Ukraine.

En bilbombe er eksploderet på broen fra Rusland til halvøen Krim, og flere togtankvogne står i brand. Video: TV 2 NEWS

For broen har "enormt stor betydning" for dem:

- Den tilfører den sydlige russiske flanke militært isenkram, så det er et kæmpe slag mod den russiske hær, siger han og tilføjer, at Kertj-broen også har symbolsk betydning.

Da den i 2019 blev indviet af den russiske præsident, Vladimir Putin, blev den symbolet på, at Krim blev landfast med Rusland, lyder det fra Claus Borg Reinholdt.

Ruslands forsvarsministerium oplyser, at de russiske tropper i det sydlige Ukraine vil blive forsynet af hav- og landkorridoren på grund af eksplosionen. Det skriver CNN.

Problemer med forsyninger

Men meget er sket, siden Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014, og broen blev bygget.

Alene i år har Rusland invaderet Ukraine og startet en krig, som har kostet tusindvis af liv og drevet millioner af ukrainere på flugt.

Derudover meddelte Putin i september, at fire regioner i det sydøstlige Ukraine er blevet annekteret.

Nu, hvor Rusland ikke kan transportere forsyninger til deres soldater via Kertj-broen, kan man spørge sig selv, hvorfor de ikke i stedet sender våben og andre militære midler gennem de annekterede regioner.

Men det kan de ikke, fortæller Claus Borg Reinholdt – det er nemlig for farligt for Rusland.

- Problemet er, at de forsyningslinjer, som er i de annekterede områder, er inden for ukrainsk artilleri rækkevide, så derfor kan man fra russisk side ikke benytte blandt andet de jernbaner, som er i de områder.

Rusland vil have broen genoprettet

Kremls talsmand, Dmitry Peskov, fortæller, at Rusland vil genopbygge broen, men de ved endnu ikke, hvor lang tid det vil tage. Det oplyser Financial Times.

Den her bro er simpelthen fuldstændig afgørende for Rusland

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

I skrivende stund er det ikke fastslået, hvem der står bag eksplosionen, men Mykhailo Podoljak, som er rådgiver for Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, skriver på Twitter, at hændelsen på broen "bare er begyndelsen".

- Alt ulovligt må ødelægges, alt, der er stjålet, må gives tilbage til Ukraine, alt, der er besat af Rusland, må fjernes, konstaterer han.

Video: TV 2 NEWS

Claus Borg Reinholdt siger, at russiske medier peger på Ukraine som de ansvarlige for eksplosionen.

I august blev flere russiske militærbaser ramt af missilangreb på Krim, og en måned senere indrømmede den ukrainske hærchef, Valeriy Zaluzhnyi, at Ukraine var afsender af missilerne.

Ukraine står bag, siger militæranalytiker

Også Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, mener, at ukrainerne står bag angrebet på den strategisk vigtige bro. Det fortæller han til Ritzau.

Ligesom Claus Borg Reinholdt fremhæver militæranalytikeren, at Ukraine siden foråret har talt om Krim-broen som et mål, de ønsker ødelagt.

Desuden er det ifølge militæranalytikeren meget usandsynligt, at Rusland kan være gerningsmænd bag bombningen – eventuelt for at optrappe krigen.

- Det ser jeg overhovedet ikke for mig. Den her bro er simpelthen fuldstændig afgørende for Ruslands mulighed for at forsyne de styrker, der er i det sydlige Ukraine, siger Anders Puck Nielsen til mediet.

Rusland vil komme med modsvar

Spørger man TV 2s korrespondent, er eksplosionen en ny udvikling i krigen, som vil få Rusland til at ændre deres opfattelse af Ukraines militær.

- Fra russisk side skal man tage Ukraines måde at føre krig på meget seriøst, fortæller Claus Borg Reinholdt og peger på de andre gange, hvor Ukraine har haft held med at angribe russisk-kontrollerede områder.

Derfor kan man regne med, at Rusland vil komme med et modsvar, siger han.

Fejrer med stort frimærke

I Ukraine er man allerede gået i gang med at fejre angrebet på Kertj-broen.

Lørdag har man i den centrale del af den ukrainske hovedstad Kyiv opstillet et stort frimærke, som illustrerer eksplosionen på broen.

Og der er dukket billeder op af personer, som poserer foran det store frimærke.