Krigen i Ukraine

Ukrainsk tandlæge: Russerne skræmte folk med mine udrevne guldtænder

Myndighederne i Ukraine brugte en kasse med udrevne guldtænder som symbol på russernes grusomheder – men nu har tændernes ejermand meldt sig.

Hvad skete der i den lille landsby Piskij Radkivskij på den østlige bred af Oskil-floden i Ukraine, mens de russiske soldater holdt området besat?

Folk i nabolaget har sagt til mig, at russerne tilsyneladende brugte dem til at skræmme folk med

Sergej, tandlæge

Det spørgsmål gik onsdag verden rundt, efter de ukrainske myndigheder offentliggjorde fotos af en kasse med udrevne guldtænder. Samtidig oplyste de, at tænderne var fundet ved et russisk torturkammer i landsbyen.

Nu har journalister fra den tyske avis Bild så besøgt Piskij Radkivskij for at finde ud af mere om de udrevne tænder, der til forveksling lignede noget fra nazisternes udryddelseslejre under anden verdenskrig.

Og nu fortæller byens 60-årige tandlæge, Sergej, til avisen, at tænderne formentlig stammer fra hans kunder.

Tandlægens samling

Tandlægen har nemlig tilsyneladende samlet på udrevne guldtænder i en årrække.

- Tænderne ligner nogle fra min samling, som blev stjålet. Jeg er den eneste tandlæge her, så hvis de blev fundet her, må de være mine, siger han til den tyske avis.

Ifølge Sergej er tænderne trukket ud, fordi de var dårlige.

Han tror, at russerne stjal samlingen, fordi de troede, at tænderne var af ægte guld – men i virkeligheden er de fleste af rustfrit stål, fortæller han.

- I 30 år har jeg fjernet titusindvis af tænder, dette er kun en lille del af dem. Nogle gange trækker jeg fem til otte tænder ud om dagen, siger tandlægen til den tyske avis.

Tortur og frygt

Han har også en idé om, hvorfor de ukrainske myndigheder kunne få den idé, at tænderne stammer fra tortur eller døde ukrainere.

- Folk i nabolaget har sagt til mig, at russerne tilsyneladende brugte dem til at skræmme folk med, siger han.

At de russiske soldater torturerede folk i byen – som de ukrainske myndigheder påstår – ser dog ifølge journalisterne fra Bild stadig ud til at være sandt.

Flere af byens indbyggere fortæller, at de jævnligt hørte skrig fra forskellige bygninger under russernes besættelse.

Et af ofrene, en 46-årig mand der kalder sig Volodja, siger til Bild, at han blev hentet af russerne, fordi en nabo udpegede ham som tilhænger af den ukrainske regering.

- De tog mig med. Da jeg blev slået, sagde de: 'Hvis du ikke samarbejder, skyder vi dig i benene', fortæller Volodja og tilføjer:

- En anden sagde: 'Hvorfor skulle vi skyde ham i benene? Vi er nødt til at tage os af ham, ligesom med ham den anden'. Rummets loft var fyldt med skudhuller.

En anden indbygger i Piskij Radkivskij, en 46-årig mand ved navn Andrej, forsvandt i ugevis.

Hans hustru, Olga, siger til Bild, at de russiske soldater hentede ham, fordi hans navn stod på en liste.

Andrej var forsvundet i to måneder. Først blev han afhørt og slået i en kælder i fem dage.

Hustruen fortæller, at han blev brugt som tvangsarbejder til at rydde op efter krigshandlingerne og til at grave skyttegrave for de russiske soldater i byen Lyman.