Selvmordsdroner kan give russerne en taktisk fordel i byerne, siger ekspert
Ifølge militærforsker vil russerne demonstrere, at de har evnerne til at række langt og ramme byerne.
Selvmordsdroner er nu blevet endnu et våben i Ruslands krig i Ukraine.
Mandag morgen er den ukrainske hovedstad Kyiv blevet ramt af, hvad der med stor sandsynlighed er såkaldte kamikazedroner.
Dronerne er såkaldte kamikazedroner importeret fra Iran – fjernstyrede bomber, der styrer sig selv og deres sprængladning direkte ind i målet. Enten finder de selv deres mål, ellers er målets koordinater tastet ind på forhånd.
Og netop den type droner er noget, russerne bruger i stigende grad.
Ifølge Anders Puck Nielsen, der er orlogskaptajn og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er de russernes modsvar til Ukraines offensiv i den østlige og sydlige del af landet.
- Russerne har ikke så mange værktøjer, der virker for dem i øjeblikket, så når de har noget, der virker, er det bare med at bruge det, siger han.
Går efter byerne
Ifølge The Guardian omfatter angrebet mandag mindst ni eksplosioner, der primært har ramt Sjevtjenkivskyj-kvarteret i byen. Kvarteret ligger centralt i hovedstaden og huser flere af Kyivs historiske monumenter. Det ukrainske præsidentpalads ligger i nærheden af distriktet, og det samme gør byens zoologiske have.
Der er endnu ingen meldinger om hverken dræbte eller tilskadekomne. Men flere boligblokke er beskadiget som følge af angrebene, oplyser Kyivs borgmester, Vitalij Klitjko, til Reuters.
Selvmordsdronerne er netop oplagte at bruge, hvis man gerne vil ramme byerne og som i dette tilfælde Kyiv, forklarer Anders Puck Nielsen.
- Det virker, som om russerne bruger dronerne som et terrorvåben. Det er ikke militære mål, de går efter, men mere byerne, hvor de kan ramme nogle mennesker, siger han.
- En stor udfordring
Der har tidligere været meldinger fra ukrainsk side om angreb med selvmordsdroner i Odesa og i Kyiv.
I begyndelsen af oktober var de iranske selvmordsdroner i brug, da de russiske styrker angreb Kyiv-regionen. Det hævdede guvernøren i regionen, Oleksiy Kuleba, på beskedtjenesten Telegram.
Ifølge ham var angrebene målrettet byen Bila Tserkva, der ligger omkring 80 kilometer syd for Kyiv, og en person blev dræbt i angrebet.
I slutningen af september oplyste ukrainsk militær på det sociale medie Telegram, at havnebyen Odesa var blevet angrebet af "kamikazedroner" fra havet. Ifølge CNN var der formentlig tale om netop iranskproducerede droner, der ødelagde en administrationsbygning i byens havneområde.
Andriana Arekhta, der er juniorsergent i den ukrainske hær, har tidligere fortalt til mediet Politico, at dronerne er en stor udfordring for den ukrainske hær.
- Det er utrolig svært at se de her droner på vores radarsystemer. Det er et kæmpe problem, sagde Andriana Arekhta til Politico.
Det vurderer Anders Puck Nielsen, at juniorsergenten kan have ret i.
Han tror, at russerne gerne vil demonstrere, at de har evnen til at række langt og ramme bykernerne, når de bruger selvmordsdronerne.
- Det er noget, de har en vis succes med i øjeblikket, og som Ukraine ikke helt har fundet modsvar til endnu, siger han.
Kan selv genkende mål
Ifølge Andreas Graae, der er adjunkt og droneekspert ved Institut for Militær Teknologi på Forsvarsakademiet, er dronerne smarte, fordi de kan komme steder hen, der er svære at ramme med konventionelle våben.
Han ser russernes selvmordsdroner som et modsvar til de såkaldte "switchblade" droner, som Ukraine har fået leveret fra USA i maj – og ifølge ham kan de være effektive.
- Dronerne kan svæve rundt på baggrund af kunstig intelligens og overvåge området. Den har billedgenkendelsessoftware, så den kan genkende mål og så sætte dem til at angribe, forklarer eksperten.
Ifølge producenten har dronerne en rækkevidde på op til 1000 kilometer og en hastighed på cirka 180 kilometer i timen. Den kan også flyve op til 4000 meters højde og bære en sprængladning på op til 50 kilo.
- Og så er den relativt billig og let at producere, og den kan være effektiv mod pansrede køretøjer, siger Andreas Graae og forklarer, at det angiveligt er denne type drone, som houthierne brugte i Yemen og i såkaldte dronesværmangreb mod Saudi Arabien.
Andreas Graae mener, at man skal passe på med at udråbe et enkelt våben som en "gamechanger" for krigen. Men han vurderer dog, at dronerne formentligt kan give russerne en taktisk fordel på grund af deres avancerede teknologi.
- Rusland er efterhånden ved at have lidt lavvande i deres lagre af konventionelle våben, så alt, hvad de kan hente af avancerede våben fra andre lande, vil de nok prise sig lykkelige for.
En lignende vurdering kommer fra Anders Puck Nielsen.
- Det er ikke noget, der kommer til at ændre krigen, men det vil være et problem for ukrainerne, hvis russerne tager flere droner i brug, siger han.