Rusland invaderer Ukraine

Russiske reservister træner til Putins krig: - Jeg ville hellere blive hjemme

Modsat Rusland har Ukraine ingen problemer med at finde soldater, som er villige til at kæmpe i krigen, fortæller TV 2s korrespondent.

Flere end 200.000 russere er blevet indkaldt til Ruslands hær, siden Ruslands præsident, Vladimir Putin, for to uger siden annoncerede, at 300.000 russere ville blive indkaldt i en delvis mobilisering af soldater til krigen i Ukraine.

Det er meldingen fra Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu.

Flere af disse soldater træner i Donetsk-regionen i det østlige Ukraine, hvor de russiske tropper lige nu er hårdt presset på slagmarken.

Nyhedsbureauet Reuters har mødt nogle af de russiske reservister, som blandt andet oplæres i at håndtere mindre skydevåben samt panserværnsvåben.

- Sådan må det være. Hvis Putin har givet en ordre til en delvis mobilisering, er det ikke så skræmmende. Han ved, hvad han gør. Han er jo klog, siger en soldat, som kalder sig Vladimir, til Reuters.

En anden soldat ved navn Maxim fortæller, at han ikke fik noget valg, da han blev indkaldt.

- Ved en mobilisering bliver man jo ikke spurgt om, hvorvidt man vil. Det ville være bedre uden. Jeg ville hellere blive hjemme, men er det nødvendigt, er det det, siger Maxim til Reuters.

Ukraine har masser af soldater

Modsat Rusland har Ukraine ingen problemer med at finde soldater, som er villige til at kæmpe mod besættelsesmagten. Det fortæller TV 2s korrespondent i Ukraine, Benjamin Kürstein.

- Jeg interviewede tidligere på året en talsmand fra det ukrainske forsvarsministerium, som sagde, at det mindste problem var at skaffe ukrainere, som vil kæmpe for landet. Han sagde, at de havde rigeligt.

- Dengang var de ved at træne de mange folk, de havde fået ind i hæren. Det har de haft nogle måneder til, og det er formentlig noget af det, vi ser effekten af nu, siger TV 2s korrespondent.

De ukrainske myndigheder oplyste for et par dage siden, at man ikke vil mobilisere yderligere styrker i løbet af efteråret, som det ellers har været planen, fortæller Benjamin Kürstein.

- Så lige nu er der ikke noget, der indikerer, at ukrainerne er nødt til eller har lyst til at stoppe den offensiv, de er i gang med.

Et udmattet russisk militær

Omfanget af den ukrainske fremmarch på slagmarken tegner et billede af et mere og mere udmattet russisk militær, mener Kristian Lindhardt, der er major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Ukraine er dygtige og har ressourcerne. Russerne er mindre dygtige og har åbenlyst ikke ressourcerne til at kæmpe på flere fronter lige nu, siger han til TV 2.

Russiske styrker i både Donetsk- og Kherson-regionerne er i de seneste dage blevet tvunget til at trække sig tilbage fra visse områder. De lader til at have problemer med at forsvare sig mod en ukrainsk hær, der i stigende grad kæmper med vestligt udstyr.

- I nogle områder af frontlinjen var det muligt at udvide det område, som vi kontrollerer, med mellem 10 og 20 kilometer, udtaler den ukrainske hærs sydlige kommando onsdag.