Krigen i Ukraine

Russiske nederlag ved fronten baner vejen for uhørt intern kritik af militærledere

Lederen af Tjetjenien, der selv har sendt soldater til Ukraine, fører an i kritikken mod de russiske generaler.

Den opsigtsvækkende tilbagetrækning fra den strategisk vigtige, ukrainske by Lyman i weekenden har udløst en magtkamp tæt på den russiske topledelse.

Lederen af den autonome, russiske republik Tjetjenien, Ramzan Kadyrov, har ført an i kritikken, der især er rettet mod de højtstående militærpersoner, der har haft kommandoen over de russiske styrker i og omkring Lyman.

- I hæren er det nødvendigt at udpege kommandanter, der er karakterfaste, modige og ved, at de underordnede ikke må efterlades uden hjælp og støtte, siger den tjetjenske leder.

Ramzan Kadyrov har tidligere gjort sig til talsmand for en hårdere linje over for Ukraine, hvor han selv har 10-12.000 af sine folk udstationeret.

Senest har han vakt opsigt ved at kræve, at Rusland bruger taktiske atomvåben for at vinde krigen i Ukraine – og ved at love, at han er klar til at sende sine egne sønner på 14, 15 og 16 år til Ukraine for at kæmpe.

Lederen af den private hær Wagnergruppen, Jevgenij Prigosjin, og flere andre kommentatorer har bakket op om kritikken, mens andre har forsvaret de militære ledere på de statslige tv-kanaler.

"En katastrofal affære"

Den ophidsede kritik af den militære ledelse har gjort det svært for regeringen at bortforklare det forsmædelige nederlag i Lyman, skriver det britiske Institute for the Study of War (ISW) i sin daglige opdatering om krigens gang.

- Den ødelagde Kremls fortælling, der prøvede på at opbløde effekten af nederlaget ved Lyman. Før Kadyrovs udtalelser udtrykte de officielle medier håb om, at nye forstærkninger kunne holde frontlinjen eller organisere modoffensiver i nær fremtid, skriver ISW.

Krigskorrespondenten Alexander Kharchenko er blandt dem, der forsvarer de udskældte militærchefer. Han kalder det helt uantageligt at tage sådan en debat i al offentlighed.

- Under alle omstændigheder er offentlige opgør under krigen en katastrofal affære, siger han ifølge den russiske avis Nesavisimaja Gaseta.

Det er den danske ekspert i russiske forhold Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, helt enig i:

- Det er bestemt alvorligt, at den russiske offentlighed bliver involveret i denne diskussion. Den løfter sløret for, at indsatsen i Ukraine slet ikke går, som den almindelige russer havde troet, siger han.

Han forventer, at det vil få konsekvenser for højtstående personer i det politiske og militære system – om end ansvaret ikke vil blive placeret allerøverst i systemet.

- Ikke hos Putin, der endnu er hævet over kritik. Og heller ikke hos forsvarsministeren. Der er en lang tradition for at skubbe ansvaret nedad i systemet, og her vil der være folk, der bliver fyret, afsat eller forflyttet, siger Flemming Splidsboel til TV 2.

Han vil være forsvarsminister

Det er ikke første gang, at den tjetjenske leder Ramzan Kadyrov har været fremme med stærk kritik af den russiske militærledelse.

Hans pointe har hele tiden været, at Rusland burde tage hårdere midler i brug – og at hans egne kamphærdede, tjetjenske soldater kunne gøre det bedre end resten af den russiske hær, hvis bare de fik lov.

For knap en måned siden var han fremme med samme kritik, da den ukrainske modoffensiv i Kharkiv jagede russerne på flugt fra Izjum.

Dengang sagde han, at han ville gå direkte til den russiske topledelse for at fortælle dem, hvor dårligt de russiske topofficerer i Ukraine havde klaret sig.

- Det er helt åbenlyst, at der blev begået fejl, sagde han.

Flemming Splidsboel er ikke i tvivl om, at Ramzan Kadyrov fortsætter sin offentlige kritik, fordi han ønsker at komme endnu tættere på magtens centrum:

- Jeg tror, han vil være ny russisk forsvarsminister. Det kunne han godt forestille sig. Men det er ikke realistisk. Russerne kan ikke se for sig, at de skulle have en islamistisk tjetjener på den post, siger han.