Krigen i Ukraine

Mens Rusland bliver nedkæmpet på slagmarken, kom Putins talsmand med opsigtsvækkende besked

Ukraineske regioner er erklæret russisk territorium, men uden klare grænser. Imens erobrer Ukraine stadig mere af regionerne tilbage.

Fredag erklærede den russiske præsident, Vladimir Putin, højtideligt, at de fire ukrainske regioner Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson fremover er en del af Rusland.

Og Rusland har advaret om, at de nye territorier vil blive forsvaret ”med alle midler” – på samme måde som Rusland ville forsvare sig mod et angreb på landets øvrige territorium.

- Alle russiske love, doktriner, ideer og strategier gælder for hele territoriet, fastslog udenrigsminister Sergej Lavrov på FN's generalforsamling i New York.

Mandag kom det imidlertid frem, at Rusland ikke har lagt sig præcist fast på, hvor stort det nye, russiske territorium i Ukraine skal være.

På en pressebriefing sagde præsident Putins talsmand, Dmitrij Peskov, at når det gælder de østlige regioner Donetsk og Luhansk, anser Rusland hele deres territorium for russisk.

Men grænserne for de to andre provinser er endnu ikke lagt fast.

- Vi vil fortsætte samtalerne med befolkningen med hensyn til grænserne for Kherson og Zaporizjzja regionerne, sagde den russiske talsmand i følge The Guardian.

Ukrainerne rykker frem

Den russiske udmelding skal ses på baggrund af, at Rusland i dag kun har kontrol over en af de fire regioner, nemlig Luhansk. Og selv her har ukrainske styrker generobret landsbyer i den seneste tid.

Donetsk og Zaporizjzja har aldrig været helt erobret af de russiske styrker.

Og netop nu rykker de ukrainske styrker frem i både Kherson og Donetsk.

I Donetsk generobrede Ukraine lørdag den strategisk vigtige by Lyman.

Det skete, blot et døgn efter at russerne havde festet i Moskva for at fejre, at de ukrainske regioner – blandt andet byen Lyman – nu var russiske ”for altid”.

Samtidigt er ukrainske styrker i offensiven i Kherson-regionen, hvor de mandag indtog flere landsbyer på vestsiden af Dnepr-floden og dermed rykker nærmere på hovedbyen, der også hedder Kherson.

Oplysningerne om den ukrainske fremrykning bliver bekræftet af Rusland.

Ifølge Igor Konashenkov, der er talsmand for det russiske Forsvarsministerium, har ”de overlegne ukrainske kampvognenheder” haft held til at gennemtrænge de russiske forsvarslinjer ved regionens nordlige frontlinje.

Han forsikrer dog, at de russiske styrker har fået etableret en ny forsvarslinje, hvorfra de har tilføjet angriberne ”massiv beskydning og skade”.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde mandag i sin daglige tv-tale, at ukrainernes fortsatte offensiv tegner et klart billede:

- Perspektivet tegner sig tydeligt. Stadig flere af besætterne forsøger flugt, deres hær lider stigende tab, og der er en voksende forståelse af, at Ruslands invasion var et fejlgreb, sagde han.

Ødelagte forsyningslinjer

Ifølge Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er den russiske besættelse af byen Kherson et ”håbløst projekt”.

Byen og det omkringliggende område ligger isoleret på vestsiden af Dnepr-floden, fordi det er lykkedes ukrainerne at ødelægge de fleste broer over floden og dermed begrænse de russiske muligheder for at få forsyninger frem.

- Hvis ukrainerne kan sætte sig på de steder, hvor russerne får forsyninger hen over floden, er de russiske soldater dybest set fanget. Det er et lille område, som på lang sigt vil være umuligt at forsvare, siger han til TV 2.

Men den konklusion har russerne ikke villet drage.

I stedet for at trække sig tilbage har de sendt betydelige styrker over på vestsiden af Dnepr-floden for at forsvare Kherson.

- I Rusland er der overhovedet ikke nogen forståelse for, hvorfor det går baglæns på slagmarken. Så de kommer måske til at beholde Kherson en måned længere, end de ellers ville have gjort. Til gengæld mister de også meget mere materiel og personel i nogle kampe, hvor ukrainerne har alle fordele, vurderer Anders Puck Nielsen.

Så kan det blive den ukrainske offensiv – og ikke de russiske ”konsultationer med befolkningen” – der kommer til at afgøre, hvor stor en del af Kherson og de andre regioner som Rusland i fremtiden kan kalde en del af deres territorium.