Rusland invaderer Ukraine

25.000 russiske soldater er fanget som kanonføde i ukrainsk offensiv

TV 2s korrespondent fortæller, at situationen i det sydlige Ukraine ændrer sig meget hurtigt.

De ukrainske styrker fastholder deres momentum på slagmarken og trænger de russiske tropper tilbage i både øst og syd.

Den russisk-installerede leder i den sydlige Kherson-regionen, Vladimir Saldo, indrømmer ifølge BBC, at de ukrainske tropper er brudt igennem forsvarslinjerne ved Dnipro-floden nær byen Dudchany, der ligger omkring 30 kilometer sydligere end den tidligere frontlinje.

- Der er beboelsesområder, der nu er indtaget af ukrainske tropper, siger Vladimir Saldo.

Igor Konashenkov, der er talsmand for det russiske forsvarsministerium, siger, at et ”overlegent antal ukrainske kampvogne” har drevet en kile ind i området syd for byen Zolota Balka, der markerede den frontlinje ved Dnipro-floden.

Ifølge Konashenkov har russerne dræbt 130 ukrainske soldater i slaget om Zolota Balka. Det skriver BBC.

Fanget som kanonføde

TV 2s korrespondent, Benjamin Kürstein, som befinder sig i byen Dnipro, fortæller, at situationen i det sydlige Ukraine lige nu ændrer sig meget hurtigt.

- Det er nærmest time for time, at vi får meldinger om nye byer, der er kommet på ukrainske hænder. Det kommer i kølvandet på, at vi også har set store områder i øst, der er blevet befriet af ukrainerne, fortæller Benjamin Kürstein.

De ukrainske styrkers hurtige fremmarch langs Dnipro-floden kan resultere i, at 25.000 russiske tropper snart bliver fanget i en lomme uden forsyninger. Det skriver Reuters.

Ifølge Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet befinder russerne sig i et område på den anden side af floden, der er stort set umuligt at forsvare.

- Russerne er fanget som kanonføde, efter at ukrainske soldater har bombet og ødelagt tre broer, der er kritiske for de russiske forsyningslinjer. De amerikanske HIMARS-missilsystemer har været en gamechanger for den ukrainske hær, siger militæranalytikeren til TV 2.

De ukrainske styrker befinder sig nu kun omkring 20 kilometer fra hovedbyen Kherson, som var en af de første byer til at blive indtaget af russerne, da krigen begyndte i februar i år.

Ukraine: Vi har generobret 50 byer

Under sin daglige orientering om krigen har det russiske forsvarsministerium tirsdag fremvist en række landkort. Heraf fremgår det, at Ukraine over de seneste dage har genvundet kontrollen med dele af Kherson-regionen.

Ukraines hær udtalte tirsdag, at de russiske soldater i området var demoraliserede. De trækker sig tilbage og ødelægger ammunitionsdepoter og broer, lyder det.

- Alt sammen for at forsinke vores styrkers offensiv, siger det ukrainske forsvarsministerium.

Ukraines viceindenrigsminister siger tirsdag, at den ukrainske hær har genvundet 50 byer og landsbyer i Kherson-regionen. Det fremgår ikke over hvor lang tid.

Strategisk vigtig by indtaget

Mandag aften bekræftede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at den ukrainske hær fortsætter fremmarchen i flere dele af landet.

- Der er nye, befriede områder i flere regioner. De voldsomme kampe fortsætter mange steder langs fronten, og perspektivet tegner sig tydeligt. Stadig flere besættere forsøger at flygte, deres hær lider stigende tab, og der er en voksende forståelse af, at Ruslands invasion var et fejlgreb, siger præsident Zelenskyj.

Præsidenten giver ingen oplysninger om, hvilke byer eller områder der er tale om.

Ukrainske styrker genvandt i weekenden kontrollen over den østukrainske by Lyman, der spiller en strategisk vigtig rolle på grund af sin placering.

Lyman ligger i Donetsk-regionen, der er en af fire regioner, som Vladimir Putin fredag annekterede ved at skrive under på et dokument om, at de nu udgør en del af Rusland.

Ukraine og Vesten har fordømt annekteringen af områderne.