Krigen i Ukraine

TV 2 i befriet ukrainsk by: Indbyggere anede intet om russisk annektering

TV 2’s hold i Ukraine har besøgt Sviyatohirsk i et af de områder, der fredag blev annekteret af Rusland, men som nu er befriet af ukrainerne.

Den strategisk vigtige by Lyman i Donetsk-regionen i den østlige del af Ukraine er nu under fuld ukrainsk kontrol.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde søndag, at byen er fuldstændig "ryddet for russiske soldater".

TV 2’s hold i Ukraine har besøgt byen Sviyatohirsk i et af de områder ved Lyman, der fredag blev annekteret af Rusland, men som nu er befriet af ukrainske tropper.

- Lige meget hvor man kommer frem i byen, kan man se skader efter de voldsomme kampe, fortæller TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein.

Den ukrainske soldat Andrii var med til at befri byen under hårde kampe med den russiske besættelsesmagt.

- Hver eneste dag kunne vi tælle op til 400 granater, der kom direkte mod områderne ved Tetjanivka og Lavra, fortæller den ukrainske soldat til TV 2.

Byens kloster er ødelagt

Sviyatohirsk er kendt for sit kloster, der har ligget hævet over byen siden år 1526. Både klosteret og byens vigtige bro bærer tydeligt præg af de voldsomme kampe, der har været i området.

- Russerne har haft kontrol her i området siden foråret, og det er kun få dage siden, at ukrainerne igen har taget kontrollen over området, siger Benjamin Kürstein.

Ved en sønderbombet kirke i en anden del af byen møder TV 2 ukrainske Nathalia Ptushko.

- Det er svært at sætte ord på. Man er nødt til at føle det, siger hun.

Hun har boet i kirken med sin mand siden maj, hvor de har lavet mad over åben ild.

- De tre måneder var et mareridt. Virkelig skræmmende, siger Nathalia Ptushko til TV 2.

Anede intet om annektering

Sviyatohirsk er fuldstændig afskåret fra omverden på grund af mangel på telefonforbindelse og internet.

Nathalia Ptushko vidste derfor ikke, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, fredag annekterede fire ukrainske regioner – herunder Donetsk, som Sviyatohirsk er en del af.

- Annekteret? Det vidste vi ikke engang. Hvordan det? Vi boede ikke i Rusland, vi boede i Ukraine. Hvorfor skal det nu ændres, hvis vi har det godt der, spørger hun uforstående.

Soldaten Andrii er sikker på, at endnu mere ukrainsk land inden længe vil blive befriet.

- Vi skal videre og videre for at befri ukrainske byer hele vejen til grænsen fra 1991, der er anerkendt af hele verden, siger Andrii til TV 2.

Ukraines hær er bedre

Ifølge militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet er den korte forklaring på det ukrainske momentum i krigen, at landets hær simpelthen er bedre end den russiske.

- Den lidt længere forklaring er, at de har vundet den lange fase med nedslidningskrig, der har kørt siden foråret og hen over sommeren. Det er gået hårdt udover russerne, mens ukrainerne har været gode til at få friske styrker og vestlige våbenforsyninger ind. Det betyder, at de nu har fået overtaget og kan rykke frem, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.

En talsmand for den russiske regering siger mandag, at Rusland kun vil bruge atomvåben, hvis landet selv bliver angrebet, eller hvis det står overfor en trussel på dets eksistens.