Rusland invaderer Ukraine

Russerne mister over 500 soldater om dagen og kan ikke vende udviklingen

- Det er desværre det, man på militærsprog kalder en kødhakker, siger militæranalytiker om situationen i Ukraine.

Ukrainske styrker generobrer mere og mere territorie i det østlige Ukraine.

I en tale i aftes oplyste Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at udover byen Lyman er russerne også trængt ud af to landsbyer i Kherson-regionen.

Ukrainske styrker har fjernet det russiske flag fra Lymans rådhus. De tre nu befriede byer ligger i regionerne Donetsk og Kherson, som i fredags blev officielt annekteret af Rusland.

Lyman har været porten til den nordlige del af Donbas, og der havde russerne fået besked på at blive og kæmpe til det sidste, men alligevel måtte de til sidst give op.

Det fortæller Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- De blev omringet, men det skete meget langsomt, og russerne led store tab undervejs. Det er meget bemærkelsesværdigt, at de ikke havde et modtræk, og at de satte så meget på spil for at beholde præcis den her by, siger han.

Det går stærkt i øjeblikket

Med erobringen af Lyman er der nu åbnet for ukrainerne ind mod Luhansk-provinsen og den nordlige del af Donbas.

Jacob Kaarsbo mindes russernes tæppebombning og erobring af Severodonetsk i slutningen af maj, men byen ser nu igen ud til at kunne blive truet af ukrainerne.

Og det går stærkt i øjeblikket, lyder det fra senioranalytikeren.

- Russerne har ikke kapacitet. De mangler kampvogne, pansrede køretøjer og har meget sårbare forsyningslinjer, som ukrainerne gradvist har kunnet ramme hårdere, siger han.

Ved Kherson, hvor ukrainerne har rykket kraftigt frem, er det fordi, at de har kunnet svække de russiske forsyningslinjer hen over Dnipro-floden ved hjælp af langtrækkende Himars-missiler.

- Russerne har mange tropper, men de er uden forsyninger, og de er simpelthen kørt trætte, siger Jacob Kaarsbo.

Ukrainsk momentum

Derfor tror han ikke, at det er sandsynligt, at nye russiske tropper kan ændre situationen. Der er sket ekstra høje tabstal i den seneste uge med over 500 russiske soldater, der dagligt mister livet, ifølge Jacob Kaarsbo. Og de nye tropper har vist sig at være dårligt uddannede og dårligt rustede

- Det er desværre det, man på militærsprog kalder en kødhakker, siger han.

Støtten fra Vesten er ifølge senioranalytikeren nøglen til, at ukrainerne for alvor har kunnet vende slaget.

Ved at ramme russiske forsyningslinjer og jernbaneknudepunkter har ukrainerne effektivt forhindret russerne i at få forsyninger frem uden at gøre sig selv sårbare.

Siden våbenforsyningerne for alvor tog til og blev implementeret af ukrainerne hen over sommeren, er det kun gået én vej, mener Jacob Kaarsbo. Og den udvikling kan russerne ikke vende lige nu.

- Der er ukrainsk momentum, og det ser ikke ud til, at russerne kan stoppe det, siger han.

Nye reserverer risikerer at ende som kanonføde

Den vurdering er Kristian Lindhardt, major og militærforsker ved Forsvarsakademiet, enig i.

- Medmindre det er fordi, at russerne er i gang med at samle en mobil reserve i baglandet, som de pludselig kommer med, på samme måde som ukrainerne gjorde for nogle uger siden, så ser det ikke specielt godt ud for russerne. Så kan de kun vente på, at ukrainerne løber tør for damp, siger han.

Spørgsmålet er nu, om russerne har tålmodighed til at uddanne og indsætte de nye reserver samlet i fronten.

- Hvis de bare sætter dem ind i mængder her eller der, så ender de bare som kanonføde, siger Kristian Lindhardt.

Putin kan ikke komme ud af situationen

Ifølge den pensionerede amerikanske general David Petraeus er det et svaghedstegn for russerne, at de mister terræn. Det fortæller han til ABC News.

Han mener, at den russiske præsident, Vladimir Putin, står over for en situation, som er uoprettelig.

- Uanset hvor meget han mobiliserer på helt kaotisk vis, og uanset hvor meget han annekterer og fremsætter skjulte atomtrusler, kan han ikke komme ud af den her situation. Han offentliggjorde annekteringen, men har allerede mistet en helt afgørende by der, som skulle have været et vigtigt forsyningsfelt, siger David Petraeus.

Han tror, at Putin vil blive ved med at tabe på slagmarken.

- På et tidspunkt bliver man nødt til at anerkende det og indlede en form for forhandlinger, som præsident Zelenskyj har sagt, der bliver den endelige afslutning, siger han.

Fremgang vækker glæde blandt ukrainerne

Fremgangen vækker stor glæde i den ukrainske befolkning, fortæller TV 2s korrespondent i Ukraine, Benjamin Kürstein

Han befinder sig i øjeblikket i Kramatorsk, hvor man fortsat oplever angreb.

- Man har godt vidst, at der var noget på vej. Men hæren er god til at holde kortene tæt ind til kroppen. Folk, jeg taler med, udtrykker fryd over, at man, så kort tid efter at Putin har udsendt et dekret, har kunnet vise på slagmarken, at det ikke betyder noget. Tværtimod fortsætter ukrainerne med at rykke frem. Det skaber stor glæde i landet, siger Benjamin Kürstein.