Rusland invaderer Ukraine

Tjetjeniens leder opfordrer Rusland til at bruge atomvåben

Vladimir Putin erklærede for nylig, at der ikke var "tale om bluff", når det kommer til en eventuel brug af atomvåben i krigen i Ukraine.

Mens Rusland igen er presset på slagmarken i Ukraine, vokser presset nu på den russiske præsident, Vladimir Putin, for at tage landets atomvåben i brug.

I en erklæring retter Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, hård kritik mod den russiske indsats i Ukraine ovenpå Ruslands tilbagetrækning fra den strategisk vigtige by Lyman.

Ifølge den kontroversielle leder, som er kendt som en tæt allieret af Putin, er det på tide, at Kreml gør brug af alle de våben, landet råder over.

- Efter min personlige mening er vi nødt til at tage mere drastiske foranstaltninger – herunder at erklære krigslov i grænseområderne og bruge lavtydende atomvåben (taktiske atomvåben, red.), skriver Kadyrov på sin Telegram-kanal ifølge CNN.

Atomtrusler er ikke et bluff

Det anslås, at Rusland har 5.977 atomvåben i sit arsenal, hvoraf cirka 2.000 formodes at være såkaldte taktiske atomvåben, som har en mere kontrollerbar eksplosionsradius. De kan derfor bruges som præcisionsvåben på slagmarken mod militærstrategiske mål.

Den ukrainske damptromle er ikke løbet tør endnu

Kristian Lindhardt, major og militær forsker ved Forsvarsakademiet

I sidste uge truede den tidligere russiske præsident, Dmitrij Medvedev, Vesten med "atomapokalypse".

- Hvis truslen mod Rusland overskrider vores etablerede trusselsgrænse, bliver vi nødt til at reagere ... dette er bestemt ikke et bluff, skrev han på Telegram.

Lignende udmelding kom fra Putin selv, da han holdt en sjælden tale til nationen, hvor han beordrede en mobilisering af 300.000 reservesoldater til krigen i Ukraine.

- Jeg siger til Vesten: Vi har masser af våben til at gengælde – det er ikke et bluff, lød det fra præsidenten, som fastslog, at Rusland vil bruge alle nødvendige ressourcer på at forsvare sit folk.

Mister strategisk vigtig by

Fredag erklærede Putin de fire ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja som værende en del af Rusland. Og ved samme lejlighed gentog han, at Rusland vil forsvare sit land og dermed også de fire regioner med "alle midler".

Truslen om atomvåben er trods alt stadig kun en trussel og ikke en realitet på slagmarken, hvor Rusland fortsat mister territorie.

Lørdag trak russiske styrker sig tilbage fra Lyman i det østlige Ukraine, efter ukrainske styrker omringede den strategisk vigtige by.

Men kampene fortsætter, og det samme gør den ukrainske offensiv. Det fortæller den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, lørdag aften i sin daglige tale på Telegram.

Modoffensiv fortsætter i øst

Ifølge Kristian Lindhardt, major og militærforsker ved Forsvarsakademiet, er det tydeligt, at de ukrainske styrker ikke har nået det, han kalder det militære kulminationspunkt.

- De har ikke opbrugt alle deres kræfter endnu. De er stadig i stand til at skabe kræfter til at støde i dybden, og det er ret imponerende, fordi en damptromle løber tør for damp på et tidspunkt, men den ukrainske damptromle er ikke løbet tør endnu, siger han.

Militærforskeren vurderer, at den ukrainske offensiv fortsætter i nordøst med byen Svatove som første delmål.

- Og derfra så stik mod øst, for så går de ind i det gamle Donbas-område, som russerne holdt før 24. februar. Det vil gøre ondt på russerne, lyder det.

Kristian Lindhardt fortæller, at han for nuværende har svært ved at tolke de russiske styrkers strategi.

- Og måske ved de heller ikke helt selv, hvad de vil, siger han.