Krigen i Ukraine

TV 2-korrespondent kalder russisk opførsel i sikkerhedsrådet for "fuldstændig bizar"

Kina undlader at stemme for resolution, der kalder Ruslands annektering af ukrainske regioner for ulovlig.

Fredag aften skulle FN's Sikkerhedsråd have fordømt Ruslands annektering af fire regioner i Ukraine.

Men som forventet nedlagde Rusland veto mod den amerikansk-albanske resolution.

Det udstiller Rusland som et ynkeligt, isoleret land

Jesper Steinmetz, korrespondent hos TV 2

Dermed er resolutionen faldet, uanset hvordan de øvrige 13 medlemmer af Sikkerhedsrådet stemmer.

- Der var ingen af medlemslandene, der forventede et andet resultat. Det handlede mere om den globale fortælling og fra Vestens side at gøre det fuldstændig klart, hvilken side de står på i konflikten, siger TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz.

Ti lande støttede resolutionen. Kina undlod at stemme. Det samme gjorde Gabon, Indien og Brasilien.

Resolutionen vil blive taget op igen

Selvom resolutionen altså ikke blev stemt igennem, formåede de vestlige lande alligevel at få noget ud af afstemningen, fortæller Jesper Steinmetz.

- Alt andet lige udstiller det, at Rusland er et ynkeligt, isoleret land, der ikke møder opbakning blandt noget toneangivende vestligt land, siger han.

Det mest interessante ved resolutionen var derfor ifølge Jesper Steinmetz den brede opbakning blandt de øvrige medlemslande til en "skarp fordømmelse" af Ruslands handlinger.

Nyhedsbureauet dpa skriver, at en lignende resolution forventes at blive præsenteret for FN's Generalforsamling i løbet af de kommende dage. Her vil alle FN's medlemmer skulle tage stilling til, om de vil stemme for at fordømme den russiske annektering.

Ifølge Jesper Steinmetz vil der især blive holdt øje med, om der er flere lande, der stemmer med Rusland eller afholder sig fra at stemme end tilbage i februar, hvor FN sidst stemte om det samme.

Sikkerhedsrådet informeret om lækage

Sikkerhedsrådet blev også fredag informeret om de lækager, der er på gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 ud for Bornholm.

Det var Rusland, der havde indkaldt sikkerhedsrådet for at diskutere gaslækagerne, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, tidligere har kaldt "international terrorisme".

Under mødet fortalte en talsmand fra det russiske gasselskab Gazprom, at det endnu ikke kan siges, hvor lang tid det vil tage at reparere gasledningerne. Samtidig afviste han, at der var tale om en ulykke.

Herefter tog den russiske FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia, ordet, og hans opførsel var ifølge Jesper Steinmetz "fuldstændig bizar".

- Det var så tydeligt, at russerne havde indkaldt til denne briefing udelukkende for at fyre om sig med alle mulige påstande, som de ikke havde nogen beviser for, siger han.

Beskyldte USA for at stå bag sabotage

Den russiske FN-ambassadør startede ud med at afvise, at Rusland skulle få noget ud af at ødelægge rørledningerne, som de har investeret store summer i.

Herefter antydede han, at USA havde mest at vinde på lækagen og bad sin amerikanske kollega, Richard Merrill Mills Junior, utvetydigt bekræfte, at USA ikke var involveret i sabotagen.

Der var dog ikke andre lande, der gik med på Ruslands præmis. De understregede blot, at sagen skal efterforskes til bunds.

På den måde havde Rusland ikke det store held med deres påstande – bortset fra at de tvang USA til at forsvare sig selv. Det fortæller Jesper Steinmetz:

- Det gjorde USA's ambassadør meget elegant ved at minde verden om, at Rusland har haft en "stolt" tradition i løbet af de seneste måneder for at ødelægge infrastruktur, siger han.

Den amerikanske FN-ambassadør betegnede derudover sin russiske kollegas indlæg som "konspirationsteorier".

Selvom ingen lande altså bed på Ruslands madding, opnåede landet måske alligevel noget gennem dets påstande:

- De fik lanceret den uhyre teori, at USA havde noget at vinde ved at ødelægge gasledningerne. Så Rusland opnåede præcis, hvad de ønskede, nemlig at så tvivl, og at der vil blive brugt krudt på at undersøge det, siger Jesper Steinmetz.