Krigen i Ukraine

Russiske medier har endelig noget at fejre efter annektering

Rusland er for tiden hårdt presset på slagmarken. Annekteringen af fire regioner i Ukraine er derfor en stor sejr for Rusland, siger korrespondent.

Mens Vesten fredag havde travlt med at fordømme Ruslands annektering af fire regioner i Ukraine, brugte den russiske præsident, Vladimir Putin, dagen på at fejre udvidelsen med en stor fest i Moskva.

Ved en stor anlagt koncert på den Røde Plads i den russiske hovedstad lovede Putin de tusindvis af fremmødte, at Rusland vil triumfere i Ukraine.

- Vi er blevet stærkere, fordi vi står sammen. Sandheden er på vores side. Og styrken ligger i sandheden. Vi vil sejre, sagde Putin.

Meldingen kommer på trods af, at Rusland for tiden er hårdt presset på slagmarken.

Den formelle annektering af regionerne i Ukraine har derfor givet de russiske medier en længe ventet mulighed for at præsentere befolkningen for en stor russisk sejr.

Det fortæller Andrey Kazankov, der er Rusland-korrespondent for Weekendavisen, til TV 2.

- De russiske medier har endelig haft noget at fejre de seneste dage, efter det ellers ikke har set godt ud for Rusland i nogle måneder, siger han.

Kold luft

Ruslands annektering af de fire ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja betyder, at der er særdeles kold luft mellem Vesten og Rusland.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, sagde på en pressekonference fredag, at annekteringen er den "største eskalering siden krigens begyndelse".

- Putin har mobiliseret hundrede tusinde soldater, har truet med atomvåben, og nu har han ulovligt annekteret mere ukrainsk territorium. Det repræsenterer den største eskalering siden krigens begyndelse, lød det.

Rasmus Nilsson, der er Lektor på University College London og underviser i russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik, fortæller til TV 2, at forholdet mellem Rusland og Vesten efter fredagens begivenheder er "rigtig, rigtig skidt".

Han mener dog ikke, at selve annekteringen har ændret forholdet besynderligt.

- Det her har sådan set bare stadfæstet problemerne, siger han.

Fredag aften skulle FN's Sikkerhedsråd have fordømt Ruslands annektering. Som forventet nedlagde Rusland dog veto til den amerikansk-albanske resolution.

Ukraine anmoder om NATO-medlemskab

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, anmodede fredag om et ”fremskyndet” medlemskab af NATO.

Det oplyste han blandt andet på den ukrainske regerings hjemmeside, hvor han samtidig gjorde det klart, at ansøgningen skal ses som en reaktion på Ruslands annektering af de fire ukrainske regioner.

- Vi er de facto allierede. Dette er allerede opnået. De facto har vi allerede afsluttet vores vej til NATO, skrev Zelenskyj.

Rasmus Nilsson fortæller til TV 2, at anmodningen om NATO-medlemskab er en "symbolsk handling" fra den ukrainske præsidents side for at vise, at Ukraine kigger fremad og tager afstand fra Rusland.

- Det har ikke noget at gøre med, at Zelenskyj regner med, at Ukraine kan blive medlem af NATO i morgen. Det vil Ukraine selvfølgelig gerne, men de ved godt, at dette er en langsigtet proces, siger han.