Krigen i Ukraine

Russere på flugt svinet til: - Kujoner, afskum! Sjakaler!

Præsident Putins mobilisering af militæret har fået mange russiske mænd til at forlade landet for at undgå at blive sendt til Ukraine.

- I kujoner, afskum! Sjakaler! Skammer I jer ikke? Hvor løber I hen, mens vores mænd kæmper. Forsvar jer! Skam, skam! Lad hele landet se jeres grimme ansigter!

I en video der er lagt ud på kanalen Watch out! News! på det sociale medie Telegram, vælter skældsordene ud ad munden på en russisk kvinde. Hun står ved et af kontrolstederne ved grænsen mellem Rusland og Kasakhstan og råber ad sine landsmænd, der er på vej til at forlade landet.

Imens holder biler i en næsten endeløs kø, og dem har der været mange af de seneste dage ved kontrolsteder langs den russisk-kasakhiske grænse – ligesom ved grænsen til Georgien.

Russerne forsøger efter alt at dømme at undgå indkaldelse til militæret og blive sendt i krig i Ukraine. Det vides ikke, hvor mange af dem der er flygtet til Kasakhstan, men lederen af det kasakhiske institut for statshistorie, professor Yerkin Abil, anslår antallet til at være mellem 100.000 og 150.000.

Kasakhstan er en af de mest populære destinationer for russiske "overløbere". Mens de fleste europæiske lande har lukket deres grænser for russerne, kan de stadig komme ind i naborepublikken uden visum – og uden problemer.

Ydermere har Kasakhstan den længste grænse mod Rusland – 7000 kilometer – og alle i landet taler russisk, ligesom de to lande deler en fælles kulturel baggrund.

- Der er mange flere russere på gaden. De fleste er unge fyre med rygsække, siger 35-årige Aigul Duysenova fra Kostanay til TV 2.

- Der er ikke flere lejeboliger tilbage i byen. Der er ingen tenge (den nationale valuta) i valutavekslingskontorerne. Jeg kan se, at priserne på alt, selv mad, er steget med det samme.

Bedre end at sove på gaden

Professor Abil har ikke bemærket stigningen i fødevarepriserne, men til gengæld på lejelejligheder, hoteller og tjenester som taxakørsel.

- Det er klart, at infrastrukturen i vores byer var fuldstændig uforberedt på en sådan bølge af "gæster", da Nordkasakhstan langtfra er et turistmål. Vi løb straks tør for plads på hoteller og vandrerhjem, og der er ingen lejligheder tilbage at leje, siger han.

Situationen er den samme i alle byer, der grænser op til Rusland og i hovedstaden Astana.

For eksempel er der ifølge den lokale ejendomsmægler Yelena Kushykbayeva heller ingen lejligheder til leje i hovedstaden længere.

- Nogle bliver enige om at slå sig ned i en garage – det er bedre end at sove på gaden, siger hun.

I byen Uralsk tilbød den lokale biograf, der ligger i et indkøbscenter, russiske tilrejsende at overnatte i dens fire biografsale. Ifølge biografchef Dilara var det svært at se de nytilkomne lægge sig til at sove på bænke i kulden.

Den første nat dukkede 200 personer op for at overnatte der.

- Folk gik bare rundt hele dagen og kunne ikke finde noget sted at være. De var meget bange, forvirrede og mistroiske. Det er mærkeligt, men de tænkte, at nogle ville snyde dem. Men til sidst takkede de os, fortæller biografchefen til mediet Kasakh 24 Info.

Lokalbefolkningen kom forbi med varm te, kaffe og mad og behandlede dem tilsyneladende som flygtninge. Nogle tilbød dem endda også gratis indkvartering privat.

Frygter provokationer

Mens nogle kasakhere altså har taget godt imod de nyankomne, er der andre, som ikke er glade for tilstrømningen. Nogle undrer sig over, at de flygter i stedet for at protestere, og der er kasakhere, der mener, at russerne tager de lokales job. Sådan tænker Aygul Dusenova:

- Der er ikke nok job til kasakhere her, og hvad vil der ske efter ankomsten af tusindvis af russere, spørger Dusenova, der også er bange for, at de nationalistisk sindede russere, forenet med kasakhiske Putin-støtter, kan fremprovokere sammenstød mellem forskellige grupper i befolkningen og derefter bede Putin om hjælp.

Den køber professor Abil dog ikke.

- De her mennesker flygter for ikke at havne i en konflikt. De kan hurtigt blive sendt retur, og det har de nok ikke lyst til, siger han.