Krigen i Ukraine

Danmark kalder Ruslands ambassadør til samtale: - Helt forrykt

Jeppe Kofod afviser at hjemsende den russiske ambassadør, da det kan være godt at have en kanal med "direkte adgang til Kreml".

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) indkalder Ruslands ambassadør til en samtale i Udenrigsministeriet, efter at Rusland fredag annekterede fire ukrainske regioner.

Det fortæller ministeren til TV 2.

- Vi har aftalt i EU-landene, at vi på mandag indkalder alle de russiske ambassadører til samtaler, hvor vi overbringer et budskab om, at Ruslands annektering er totalt utilstedelig, siger Jeppe Kofod.

I en pressemeddelelse skriver han, at "de såkaldte folkeafstemninger i det østlige Ukraine savner enhver legitimitet og er i strid med folkeretten og alle de værdier, vi står for".

- Putins forsøg på at annektere dele af de ukrainske regioner er helt forrykt, lyder det.

Hjemsendelse af ambassadør ikke på tegnebrættet

Ud over mødet med ambassadørerne er EU-landene også blevet enige om en ny sanktionspakke, som er den ottende af slagsen. Samtidig understreger Jeppe Kofod, at Danmark vil fortsætte med at sende våben til Ukraine.

- Det bliver en lang og sej kamp, men vi fortsætter. Rusland må ikke have held med at skræmme os, der kæmper for fred og sikkerhed i Europa, siger han til TV 2.

Hjælper det noget at mødes med ambassadøren?

- Jeg tror, at det er vigtigt, at vi gør vores holdning over for Rusland fuldstændig klar. Men det står selvfølgelig ikke alene. Det, der virker, er hårdere og hårdere sanktioner.

Kunne en hjemsendelse af den russiske ambassadør ikke være et træk for at indikere, hvor rasende man er?

- Jeg tror ikke, at der er nogen tvivl om, hvor rasende vi er i Europa og resten af den civiliserede verden. Jeg er mest optaget af, at vi gør noget, der virker, ikke noget symbolsk, siger Jeppe Kofod.

Han tilføjer, at det "kan være en god ting" at have en kanal, igennem hvilken Danmark kan sende "direkte beskeder til Kreml".

Putin vil have en ny verdensorden

Da den russiske præsident, Vladimir Putin, fredag annoncerede annekteringen af de fire ukrainske regioner, brugte han en del tid på at kritisere Vesten og specielt USA.

Her sagde han blandt andet, at de "antidemokratiske" vestlige lande er skyld i "den hybridkrig", der "bliver ført mod Rusland".

Jeppe Kofod kalder Putins udtalelser et klart tegn på, at præsidenten vil have en "helt ny verdensorden".

- I hans optik betyder det, at store lande som Rusland kan true, yde vold og indtage andres territorium. Den verden ønsker jeg og vi ikke at leve i, og derfor fortsætter vi kampen, indtil freden er genoprettet, siger han.

- Rusland går direkte imod FN's principper

Fredag aften skulle FN's Sikkerhedsråd have fordømt Ruslands annektering af de ukrainske regioner. Som forventet nedlagde Rusland, der er permanent medlem af rådet, dog veto til den amerikansk-albanske resolution.

Ifølge Jeppe Kofod er Putin og Ruslands handlinger fredag et frontalangreb på "alt, hvad FN står for".

- Når man sidder i sikkerhedsrådet, så har man et særligt ansvar for at opretholde fred og sikkerhed og for at overholde FN-pagten. Begge steder har Rusland fejlet gigantisk og går direkte imod de principper, de er sat til at vogte over, siger han.

Ifølge nyhedsbureauet dpa forventes en resolution, lignende den præsenteret fredag i Sikkerhedsrådet, at blive præsenteret for FN's Generalforsamling i løbet af de kommende dage. Her vil alle FN's medlemmer skulle tage stilling til, om de vil stemme for at fordømme den russiske annektering.

- Her vil vi arbejde for, at flest mulige lande stemmer for den, og at Rusland bliver mest muligt isoleret, så vi kan sende et kraftigt signal om, at Rusland er ved at blive en paria-stat, siger Jeppe Kofod.