Krigen i Ukraine

Zelenskyjs reaktion på Putins tale: Vi vil gerne forhandle, men ikke med ham

Ukraines præsident Zelenskyj ønsker hurtig Nato-adgang og siger, at han først forhandler med Rusland, når der er en ny præsident.

Som en reaktion på Ruslands annektering fredag af fire ukrainske regioner siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at han aldrig vil forhandle med præsident Vladimir Putin.

- Ukraine vil ikke gennemføre nogen forhandlinger med Rusland, så længe Putin er præsident for Den Russiske Føderation.

- Vi vil forhandle med den nye præsident, siger Zelenskyj i en video, der er lagt ud på de sociale medier.

Han siger samtidig, at han vil søge at få fremskyndet et Nato-medlemskab.

- Vi har allerede vist, at vi er forenelige med alliancens standarder.

- Vi tager et vigtigt skridt ved at underskrive Ukraines ansøgning om fremskyndet tilslutning til Nato, siger Zelenskyj.

Putins annektering af de fire regioner

Vladimir Putin har fredag erklæret de fire ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja som værende en del af Rusland. Han har ved samme lejlighed sagt, at Rusland vil forsvare sit land og dermed også de fire regioner med "alle midler".

Ruslands krav på de fire ukrainske regioner ændrer ikke på, at Vesten stadig betragter regionerne som en del af Ukraine. De udgør næsten en femtedel af Ukraine.

Folkeafstemningerne, der er gået forud for fredagens ceremoni, er blevet fordømt og affejet vidt og bredt i vestlige lande - herunder Danmark. Der er mange meldinger om, at stemmeafgivelsen ikke foregik under overværelse og pres fra bevæbnede soldater.

I en video, hvor han talte direkte til det russiske folk, opfordrede Zelenskyj torsdag de russiske soldater til at få tatoveret deres navn, fordi det russiske militær sendte så mange af dem i døden uden papirer eller identifikation.

- Få i det mindste en tatovering med jeres navn og efternavn, så vi ved, hvordan vi kan nå jeres pårørende, når I bliver bliver dræbt, sagde Zelenskyj i videoen.

Nye sanktioner mod Rusland

USA reagerede også på annekteringen med at rulle en række nye sanktioner ud.

- Rusland bryder international lov, tramper på FN-pagten og viser dets foragt over for fredelige nationer, siger den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinken, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Præsident Joe Biden opfordrer alle medlemmer af det internationale samfund til at afvise Ruslands forsøg på at tage landområder fra et naboland. Et forsøg, der er blevet fordømt i mange vestlige lande.

Sanktionerne skal ramme dem, som giver politisk eller økonomisk støtte til Ruslands forsøg på at annektere dele af Ukraine, lyder det.

Chefen for centralbanken blandt sanktionsmålene

Sanktionerne rammer blandt andet 109 medlemmer af det russiske parlament, Dumaen, og firmaer i Rusland og på halvøen Krim, som har sikret, at amerikanske varer kan nå frem til Rusland.

Elvira Nabiullina, som er chef for Ruslands centralbank, vil også blive ramt af sanktionerne. Det samme vil vicepremierminister Alexander Novak.

Storbritannien vil også indføre sanktioner imod Elvira Nabiullina.

Den britiske regering har desuden fredag indført en række eksportforbud, som skal ramme "sårbare sektorer i den russiske økonomi".