Krigen i Ukraine

Ukraine anmoder om NATO-medlemskab, men det er "helt usandsynligt", siger eksperter

Et ukrainsk NATO-medlemskab vil være lig med en krigserklæring mod Rusland, og det ønsker Vesten ikke, siger to eksperter.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fredag anmodet om et ”fremskyndet” medlemskab af forsvarsalliancen NATO.

Det oplyser han blandt andet på den ukrainske regerings hjemmeside, hvor han samtidig gør det klart, at ansøgningen skal ses som en reaktion på Vladimir Putins annektering af fire ukrainske regioner, som fandt sted fredag eftermiddag.

- Vi er de facto allierede. Dette er allerede opnået. De facto har vi allerede afsluttet vores vej til NATO, skriver Zelenskyj i erklæringen og tilføjer:

- I dag ansøger Ukraine for at gøre det de jure (efter loven, red.). Under en procedure i overensstemmelse med vores betydning for beskyttelsen af hele samfundet. Under en fremskyndet procedure.

Men selvom Zelenskyj selv giver udtryk for, at Ukraine kun er et formelt skridt fra at blive optaget i NATO, er det ikke tilfældet på nuværende tidspunkt.

Det siger to eksperter, som TV 2 har talt med, og som begge kalder det for "helt usandsynligt", at Ukraine i den nærmeste fremtid opnår medlemskab i forsvarsalliancen.

NATO's hovedpine

Allerede i 2008 blev Ukraine sammen med Georgien givet lovning på, at de en dag vil blive medlemmer af NATO. Det fortæller Trine Flockhart, der er professor ved Center for War Studies med på Syddansk Universitet.

Det har været en kamel, man simpelthen ikke har kunnet sluge i Rusland

Trine Flockhart, professor ved Syddansk Universitet

Ifølge professoren var det en udmelding, som efterfølgende skulle komme til at give NATO hovedpine ad flere omgange.

- Det var blandt andet det, der ledte til invasionen af Georgien i 2008, for det har været en kamel, man simpelthen ikke har kunnet sluge i Rusland, siger hun.

Et potentielt ukrainsk NATO-medlemskab har da også været et centralt stridspunkt i de spændinger, som har ført til krig mellem Rusland og Ukraine.

Og før Rusland sendte sine tropper ind i Ukraine 24. februar i år, krævede de juridisk bindende garantier for, at Ukraine aldrig ville blive optaget i NATO.

Selvom Vesten ikke har været meget for at efterleve Ruslands krav, bliver de nødt til det i det her tilfælde, siger Trine Flockhart.

For et NATO-medlemskab til Ukraine vil være lig med en krigserklæring mod Rusland, og det er forsvarsalliancen på ingen måder interesseret i.

Hvor langt strækker villigheden sig?

Hvis Ukraine blev en del af NATO, ville det betyde, at forsvarsalliancen skulle være villige til at beskytte Ukraine, med hvad end det måtte kræve at beskytte dem, siger Trine Flockhart.

Det vil sige, at våbenleverancer, økonomisk støtte og moralsk support, som Vesten ellers bidraget med under krigen, ikke længere ville være nok.

Af den grund har Trine Flockhart også svært ved at se alle medlemslandene blive enige, hvilket det vil kræve, før Ukraine kan blive optaget.

Sådan kommer Ukraine i NATO:

  • Når der er givet grønt lys til en ansøgning fra de folkevalgte politikere i Ukraine, skal landets regering sende en ansøgning til NATO's hovedkvarter i Bruxelles.
  • Alle NATO-lande skal derefter tages med på råd og godkende, at optagelsesprocessen indledes.
  • Ukraine skal forhandle med NATO og formelt acceptere vilkårene, herunder at gå ind for "musketéreden": At et angreb på ét NATO-land kræver svar fra alle de andre.
  • Når alle krav er forhandlet på plads, skal medlemslandene igen godkende optagelsen.
  • Afslutningsvis skal alle de enkelte lande stadfæste beslutningen.

Kilde: Ritzau

Men selvom Ukraines ansøgning spås meget få chancer for at blive godkendt lige nu og her, anser Rasmus Brun Pedersen, lektor i international politik på Aarhus Universitet, det ikke for usandsynligt, at det bliver en realitet, når krigen engang er slut.

Gruer for Ruslands reaktion

Fredag aften var NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, ude for at bekræfte alliancens ”urokkelige støtte til Ukraines uafhængighed, suverænitet og territoriale integritet”.

Det tolker Rasmus Brun Pedersen som et forsøg på at sende et signal til Rusland om, at selv hvis Rusland kommer ud som sejrherrer, vil NATO fortsat levere støtte til den del af Ukraine, som ikke er på russiske hænder – for eksempel i form af et medlemskab.

- Det er en måde at sætte hårdt mod hårdt. NATO siger, at det kan godt være, at Rusland opruster og annekterer flere regioner, men selv da vil resten af Ukraine være tabt for russerne, siger lektoren.

Rasmus Brun Pedersen frygter dog for Ruslands reaktion ovenpå Ukraines ansøgning og NATO's udmelding om deres fortsatte støtte til landet. Og han forventer en eskalering, som kan komme førend, man tror.

- Jeg tror desværre, at vi kommer til at se angreb på infrastruktur, flere krænkelser i Østersøen og generelt provokationer i områder, hvor russerne står stærkt.