Krigen i Ukraine

TV 2s korrespondenter bed især mærke i tre ting fra Putins tale

Annekteringen af de fire regioner fyldte ikke meget i Putins tale. Det gjorde til gengæld hans kritik af Vesten med USA i spidsen.

Præsident Vladimir Putin talte fredag eftermiddag direkte til det russiske folk fra en stor fejring i Moskva.

Samtidig fulgte TV 2s korrepondenter Rasmus Tantholdt og Claus Borg Reinholdt med fra Odesa og København.

De lagde især mærke til tre ting i talen.

1. Imponerende at kunne lyve på den måde

TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt bed især mærke i den korte indledning, hvor annekteringen af de fire regioner blev nævnt.

- Folk har truffet deres valg, og det er et entydigt valg, sagde Vladimir Putin fredag eftermiddag i Moskva.

Han sagde i talen til den store fejring, at regionerne Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja vil blive russiske, fordi "det er millioners vilje".

- Det var imponerende, at han kunne stå og lyve så mange mennesker så direkte op i hovedet, siger Rasmus Tantholdt direkte fra Odesa i Ukraine.

TV 2-korrespondenten reagerer på Putins tale, hvor han fejrede annekteringen af fire ukrainske regioner. Video: TV 2 Danmark

- Det er jo ikke Nordkorea, det her. De her mennesker ved jo godt, at der ikke er 98 procent, der har stemt for, at de her regioner skal være en del af Rusland, siger Rasmus Tantholdt og tilføjer:

- Så på den måde synes jeg, at det var ganske imponerende at se, hvordan han uden at fortrække en mine kunne sige den slags ting, som alle godt ved er helt forkert, siger Rasmus Tanholdt.

Putins annektering af de fire regioner

Vladimir Putin har fredag erklæret de fire ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja som værende en del af Rusland. Han har ved samme lejlighed sagt, at Rusland vil forsvare sit land og dermed også de fire regioner med "alle midler".

Ruslands krav på de fire ukrainske regioner ændrer ikke på, at Vesten stadig betragter regionerne som en del af Ukraine. De udgør næsten en femtedel af Ukraine.

Folkeafstemningerne, der er gået forud for fredagens ceremoni, er blevet fordømt og affejet vidt og bredt i vestlige lande - herunder Danmark. Der er mange meldinger om, at stemmeafgivelsen ikke foregik under overværelse og pres fra bevæbnede soldater.

2. Putins mest antivestlige tale

TV 2s ruslandskorrespondent, Claus Borg Reinholdt, bed især mærke i, at indledningen om annekteringen af de fire regioner fyldte relativt lidt i Putins tale. Resten at talen var nemlig en kritik af Vesten anført af USA.

- Det er den mest antivestlige tale, jeg har hørt fra Putin, siger Claus Borg Reinholdt.

Med dagens tale er der ikke længere nogen tvivl om, hvordan Putins verdensbillede er, fortæller Claus Borg Reinholdt:

- Det er nu os og dem. Det er Rusland mod Vesten. Ifølge Putin er det Vesten med USA i spidsen, der forsøger at underminere Rusland. Og det er derfor, at de har været nødt til at invadere Ukraine for at befri de russere, der er dernede, siger Claus Borg Reinholdt.

TV 2s Ruslands-korrespondent reagerer på Putins tale til annekteringen af fire regioner i Ukraine. Video: TV 2 Danmark

Ifølge Vladimir Putin er Vesten og USA årsagen til "den hybridkrig", der "bliver ført mod Rusland":

- Det handler kun om for Vesten og USA at få sin andel og det, de kan have gavn af. Grådigheden er grundlæggende årsag til den hybridkrig, de fører mod os, siger han og beskylder Vesten for at angribe Ruslands tænkere og filosoffer i sin tale.

3. Putin vil forhandle nu

Ifølge Claus Borg Reinholdt er det naturlige næste skridt, at Rusland vil konsolidere deres position i Ukraine og forsvare de annekterede områder.

- Han sagde også, at "vi er villige til at forhandle nu". At det er Kyiv, der ikke er villige til at sætte sig ved et forhandlingsbord. Men der er heller ikke særligt meget at forhandle om, når han sagde, at de her erobrede områder, de tilhører os nu, siger Claus Borg Reinholdt.

Det noterede Rasmus Tantholdt sig også:

- Jeg bed også mærke i, at han bad ukrainerne om at stoppe krigen. Og der vil man nok sige her fra ukrainsk side, at hvis I stopper krigen, Rusland, så ophører krigen. Hvis vi stopper krigen, så ophører Ukraine, siger Rasmus Tantholdt.

Samtidig har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, allerede meldt ud, at Ukraine vil erobre hele landet tilbage. Også Krim-halvøen.

- Men Putin vil åbenbart gerne mødes, siger Claus Borg Reinholdt og fortsætter:

- Han vil gerne tale om den her sag. Og jeg formoder, at en af årsagerne til, at han gerne vil tale nu, er, at han ikke har momentum på slagmarken. Det har Ukraine.