Gaslæk ved Bornholm

Sprængning ved gaskabler skete nær anden følsom infrastruktur

Specialister skal nu undersøge, om et svensk-polsk strømkabel er blevet beskadiget.

De eksplosioner, som har beskadiget gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen ud for Bornholm, har fundet sted lige ved siden af anden følsom infrastruktur.

Ved siden af gasrørene ligger nemlig et svensk-polsk strømkabel, skriver det svenske tv-medie SVT.

Derfor har den svenske myndighed Svenska Kraftnät tilkaldt specialister, der skal undersøge, om også strømkablet er blevet beskadiget.

Gaslækager på Nord Stream 1 og 2 blev opdaget mandag. Kort efter kunne seismologer melde om "kraftfulde" undervandseksplosioner i de områder, hvor Nord Stream lækker.

En af eksplosionerne var så kraftig, at den kunne måles på hele 30 målestationer i det sydlige Sverige.

500 meter fra eksplosioner

Blot 500 meter fra et af eksplosionsstederne løber strømkablet fra Sverige til Polen kaldet Swepol Link, skriver SVT.

Kablet er i øjeblikket slukket, hvilket har været planlagt før eksplosionerne og gaslækagerne. De svenske og polske myndigheder ved derfor ikke, om også denne energiforsyning er blevet beskadiget.

- Det er klart, at vi tænker på, om der er sket noget med den. Vi fik hurtigt et billede af, at den var placeret cirka 500 meter væk fra en af ​​detonationerne, siger Per Kvarnefalk, afdelingsleder hos Svenska Kraftnät til SVT.

Et vigtigt kabel

De svenske myndigheder er ikke klar over, hvor kraftig eksplosionerne under vandet har været. Men for at være på den sikre side bliver der lavet målinger på strømkablet i starten af næste uge.

Strømkablet mellem Sverige og Polen blev taget i brug i 90erne, og for Sverige er kablet vigtigt for at kunne importere strøm på tider af året, hvor den svenske elproduktion ikke er tilstrækkelig.

Men kablet er også vigtigt for omvendt at kunne sende strøm fra Sverige til resten af Europa, påpeger Per Kvarnefalk.

Han fortæller, at det vil have betydning, hvis kablet ikke kan tages i brug i en længere periode.

Både svensk og dansk politi har åbnet efterforskning af gaslækagerne.