Rusland invaderer Ukraine

Særlig detalje på dræbt soldat har gjort ham til et nationalt symbol i Ukraine

36-årige Serhij Sova blev fundet dræbt, efter at de ukrainske styrker tidligere på måneden generobrede kontrol over Izjum i det østlige Ukraine.

Liget var i dårlig stand, da det blev løftet op fra hullet i jorden.

Kroppen var svundet ind, huden havde mistet sin farve, og forrådnelsen var sat ind.

Men én ting skilte sig ud: et blåt og gult armbånd om den døde mands håndled. Farverne fra det ukrainske flag var ikke falmet.

Liget var et af flere hundrede, som blev fundet på en stor gravplads ved Izjum i Kharkiv-regionen i det østlige Ukraine, efter at byen tidligere på måneden blev generobret af de ukrainske styrker.

Det var endnu en påmindelse om krigens voldsomme konsekvenser.

Men mange ukrainere blev rørt af billedet af den dræbte soldats arm og armbåndet. Det blev delt vidt og bredt på sociale medier som et nationalt symbol med et nærmest trodsigt budskab: Ukraine lever videre, selvom nogle af dets folk ikke gør det.

På sociale medier begyndte ukrainere at dele billeder af deres egne gule og blå armbånd med budskabet "det kunne have været mig".

Da den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, i sidste uge deltog ved et møde i FN's Sikkerhedsråd, bar han et lignende armbånd, da han talte om de russiske krigshandlinger.

- Jeg bærer også ét, sagde han med henvisning til armbåndet og fortsatte:

- Det gør mange af os. Og Rusland skal vide én ting. De vil aldrig blive i stand til at dræbe os alle.

Hustru genkendte armbånd

I takt med at billedet af den dræbte ukrainer blev delt, nåede det også frem til byen Nikopol i det sydlige Ukraine.

Da den lokale kvinde Oksana Sova så det, lagde hun mærke til noget.

Armbåndet lignede det, som hendes børn havde givet til hendes mand, 36-årige Serhij Sova.

Hun nærstuderede billedet af liget og de tatoveringer, der kunne anes på armen, og hurtigt stod det klart for hende, at det var hendes mand.

- Serhijs seneste tatovering forestiller en samurai med en gren fra et japansk kirsebærtræ over sig. Samuraien er en kriger, som fortsætter, til det er slut. Og træet er et symbol på håb og bedring, forklarer Oksana Sova til The New York Times.

Oksana og Serhij havde været gift i 15 år, og sammen havde de 2 to børn: en 14-årig dreng og en 9-årig pige.

Sidste gang, ægteparret talte sammen, var 19. april om morgenen.

Her havde Serhij Sova fortalt sin kone, at russiske fly bombede hans enheds position lidt uden for Izjum, og at russiske kampvogne nærmede sig. Ukrainerne var i undertal, og flere var allerede døde, men de havde fået en ordre om at holde stand, så længe de kunne.

Herefter blev opkaldet afbrudt.

Uvished afløst af sorg

Oksana Sova fortæller til The New York Times, at hun en uge senere bad militærkommandoen om informationer om sin mand og gav dem en dna-prøve.

Men Serhij Sovas lig blev ikke fundet ved hans enheds senest kendte position, og han blev officielt erklæret savnet.

Ifølge Oksana Sova gennemgik hun hver dag i fem måneder billeder fra lighusene, mens hun håbede, at hendes mand måske var blevet taget til fange og en dag ville vende hjem.

Men som tiden gik, indså hun, at hun måske ville ende som en af de mange ukrainere, som aldrig med sikkerhed får svar på, hvad der skete med deres kære.

Efter en ukrainsk modoffensiv i Kharkiv-regionen genvandt ukrainerne tidligere på måneden kontrol over Izjum, og i forrige uge kom det frem, at der var fundet en gravplads ved byen med over flere hundrede lig.

Da TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt besøgte gravpladsen, kunne han ved selvsyn se de ukrainske myndigheder arbejde med at registrere de mange døde.

- Indtil videre får vi at vide, at der er fundet lig med hænderne bundet på ryggen. Man har fundet andre, som måske er døde af naturlige årsager, og så er der nogle, som er døde som følge af krigen – i eksplosioner, artilleri og så videre, forklarede han.

Ifølge de ukrainske myndigheder blev der fundet i alt 447 lig på stedet.

Der var tale om 215 kvinder, 194 mænd, 5 børn og 22 ukrainske soldater. De jordiske rester fra de resterende 11 personer var i så dårlig tilstand, at de ifølge ukrainerne ikke kunne identificeres nærmere.

Æret som helt

Det står ikke klart, om Serhij Sova har været taget til fange af russerne, eller om han blev dræbt i kamp.

Familien bad om, at liget blev returneret til dem, så de kunne begrave ham i hjembyen Nikopol, og fredag kunne de så tage endelig afsked med deres mand og far.

Ukraine meddelte den efterfølgende dag, at præsident Volodomyr Zelenskyj havde tildelt Serhij Sova ærestitlen som Helt af Ukraine, der er landets fornemste udmærkelse.

Da krigen i det østlige Ukraine brød ud i 2014, og Sova første gang drog i krig, var hans børn endnu små, men Oksana Sova fortæller til The New York Times, at sønnen gav faren et armbånd med det ukrainske flags farver.

Han tog det aldrig af igen.