Gaslæk ved Bornholm

USA er ansvarlig for gaslæk ved Bornholm, siger kontroversiel tv-vært

Gamle videoklip med Joe Biden og et kontroversielt tweet fra en polsk politiker bliver brugt i en fortælling, der støtter Vladimir Putin.

Tirsdag aften satte den polske politiker Radosław Sikorski sig med sin mobiltelefon.

Hvis du var Putin, ville du være en selvmordshungrende tåbe, hvis du sprængte din egen rørledning i luften

Tucker Carlson, amerikansk tv-vært

Radosław Sikorski er tidligere forsvars- og udenrigsminister i vores naboland, og han sidder i øjeblikket i EU-Parlamentet, hvor han er formand for den gruppe, der varetager unionens forhold til USA.

Mens Radosław Sikorski sad med sin telefon i hånden klokken 18.38 tirsdag aften, gik han på Twitter for at kommentere den alvorlige situation i Østersøen, hvor de to gasledninger Nord Stream 1 og Nord Stream 2 var sprunget læk efter tre store eksplosioner på havbunden.

Radosław Sikorskis besked var kort.

Den indeholdt et luftfoto af den oprørte havoverflade, hvor gassen stiger op, ledsaget af ordene:

- Tak, USA.

Ingen har endnu opklaret, hvem der står bag de undersøiske eksplosioner, og Radosław Sikorskis tweet blev af mange tolket, som om han mente, at det var USA, der havde sprængt gasrørledningerne i luften.

Hurtig russisk modtagelse

Tweetet gik lynhurtigt viralt og blev blandt andet samlet op af Ruslands udenrigsministerium, der delte det og spurgte Radosław Sikorski, om Polen officielt indrømmede, at dette var et terrorangreb.

De store russiske nyhedsbureauer RIA og TASS samt den engelsksprogede tv-kanal RT samlede tweetet op og brugte det til at spekulere i, hvad der mon var sket i havet ud for Bornholm.

Nyhedsbureauet RIA fik for eksempel fat i en kinesisk sikkerhedsanalytiker, der hedder Liu Hong.

- Det giver god mening, sagde Liu Hong, da han blev bedt om at forholde sig til den polske politikers tweet om, at USA stod bag.

Han ville ikke udelukke, at Polen selv var involveret, og han tilføjede, at det dog næppe er sandsynligt, at Danmark har en finger med i spillet.

Den gamle video med Biden

Efter at historien var dukket op i de russiske medier, begyndte teorierne om, at det er USA, der står bag sabotageaktionen, at sprede sig på de sociale medier.

Radosław Sikorski bidrog faktisk selv til debatten nogle timer inden, at han sendte sit takketweet klokken 18.38.

Her delte han nemlig en video med USA's præsident, Joe Biden, der svarer på spørgsmål fra en journalist.

Videoen er fra 7. februar i år – altså to uger inden at Ruslands præsident, Vladimir Putin, beordrede hæren ind i Ukraine.

Dengang var USA kraftigt imod, at gasrørledningen Nord Stream 2 skulle bygges færdig, fordi amerikanerne mente, at den ville øge blandt andet Tysklands afhængighed af russisk gas.

Så præsidenten gjorde klart, at USA ville standse Nord Stream 2, hvis Rusland invaderede Ukraine.

- Hvis Rusland invaderer, vil der ikke længere være en Nord Stream 2. Vi vil standse det, sagde Joe Biden.

- Men hvordan vil I præcis gøre det? Projektet er jo kontrolleret af tyskerne? spurgte journalisten.

Svaret fra Joe Biden lød:

- Jeg lover dig, at vi vil være i stand til at gøre det.

Vejen til Fox News

Videoen med Joe Biden gik også viralt.

I nat dansk tid dukkede den så op på amerikanske Fox News, hvor den kontroversielle vært Tucker Carlson fortalte seerne, at USA sandsynligvis står bag sabotageaktionen. Tucker Carlson er tidligere blevet kritiseret for racistiske kommentarer og for at puste til konspirationsteorier om stormen på Kongressen, Sandy Hook og 11. september.

Du kan se videoen i tweetet herunder.

Tucker Carlson lagde ud med at fortælle seerne, at det ikke giver mening at mistænke Rusland for sabotageaktionen i Østersøen.

- Hvis du var Vladimir Putin, ville du være en selvmordshungrende tåbe, hvis du sprængte din egen rørledning i luften. Det er den ene ting, du aldrig ville gøre, sagde Tucker Carlson.

- Europa har brug for din energi. Nu mere end nogensinde, hvor vinteren nærmer sig. Hvis du ikke kan levere den energi, behøver lande som Tyskland ikke at være opmærksomme på, hvad du vil, sagde Tucker Carlson og understregede, at Vladimir Putin efter hans mening er hævet over enhver mistanke.

- Du er midt i en krig og har brug for alle de pressionsmidler, du kan få. Under de omstændigheder er der ingen sandsynlighed for, at du vil sprænge Nord Stream 1 eller 2 i luften. Ikke nu, lød det fra studieværten, der så luftede teorien om, at USA's præsident, Joe Biden, står bag.

- Det er sandt, at det ikke hjælper Vladimir Putin at sprænge Nord Stream i luften. Hvorfor skulle han gøre det? Men det betyder ikke, at andre lande ikke ville overveje det. Det ville de. Og vi ved, at nogle lande har overvejet det, for mindst et af dem har sagt det offentligt, lød det fra Tucker Carlson, som dernæst afspillede videoen med Joe Biden for seerne.

Hvad sagde Biden?

Efter at have afspillet videoklippet omformulerede Tucker Carlson, hvad Joe Biden havde sagt om den dengang ufærdige rørledning.

- Han sagde ikke, at han ville sætte gasleverancerne fra Rusland på pause. Han sagde: "Der vil ikke være en Nord Stream 2. Vi vil sætte en stopper for det, vi vil sætte den ud af spillet, vi vil sprænge den i luften", sagde Tucker Carlson.

Den amerikanske studievært fandt også Radosław Sikorskis takketweet frem og henledte seernes opmærksomhed på, at den polske politiker er så tæt på Joe Biden, at han har et billede af de to sammen som topbillede på sin Twitter-profil.

- Gjorde Biden-regeringen virkelig det her? Det er svært at tro på, da det jo er en grusomhed. Det er en terrorhandling, så den beskyldning vil vi ikke komme med.

- Men vi bør fortælle jer, at ved et måske ikke så stort tilfælde er der i dag blevet åbnet en helt ny rørledning. En rørledning, der fragter ikkerussisk gas i stort set det samme område som Nord Stream 1 og 2. Den hedder Baltic Pipe, sagde Tucker Carlson og tilføjede:

- Den kommer nok til at klare sig rigtig godt, for nu har den ingen konkurrence. Giver det mening?

Tucker Carlson fremlagde ingen dokumentation for sine påstande.

En sag for Trumps venner

Til gengæld spredes historien om, at det er Joe Biden, som stod bag angrebet, nu blandt personer, som aktivt støtter USA's tidligere præsident Donald Trump.

For eksempel skriver Youtube-personligheden Mike Chernovich til sine en million følgere på Twitter, at det ikke er tilfældigt, at gasrørledningerne blev ødelagt.

- Der er en plan. Det kan godt være, at du ikke ved noget om den, men du kommer til at lide på grund af den. Intet af dette er tilfældigt.

Radosław Sikorski vakler

Tilbage i Polen har Radosław Sikorskis tweet også medført reaktioner.

For eksempel tweeter Stanisław Żaryn, der er talsmand for den polske regering, at Radosław Sikorskis tweet er dybt uansvarligt.

- Russisk propaganda iværksatte med det samme en smædekampagne mod Polen, USA og Ukraine, hvor de beskylder Vesten for aggression mod Nord Stream 1 og 2. At autentificere russiske løgne i dette særlige øjeblik bringer Polens sikkerhed i fare. Hvilken dybt uansvarlig handling, skrev Stanisław Żaryn.

Men hvad mener Radosław Sikorski egentlig?

Efter at hans tweet havde fløjet Jorden rundt i nogle timer, fik han af en eller anden grund lyst til at nuancere sin holdning.

Og lige inden sengetid greb han så sin telefon igen.

- Ukraine og alle stater ved Østersøen har været imod konstruktionen i 20 år. Nu ligger der skrot for 20 milliarder dollars på havbunden. Endnu en pris, Rusland må betale for sin kriminelle beslutning om at invadere Ukraine. Nogle hos Ruslands udenrigsministerium foretog en særlig vedligeholdelsesoperation, lød det sidste tweet fra Radosław Sikorski, inden han lagde telefonen fra sig for natten.

Tidligere blev Tucker Carlson omtalt som kendt TV-vært. Det er nu blevet rettet til kontroversiel TV-vært.