Rusland invaderer Ukraine

Tantholdt: Ukrainere risikerer at skulle i krig mod egne landsmænd

TV 2s korrespondent forudser, at de såkaldte folkeafstemninger kan få alvorlig betydning for ukrainske mænd i de besatte regioner.

Ifølge russisk-støttede myndigheder har et flertal i fire ukrainske regioner stemt rungende ja til at blive en del af Rusland.

De såkaldte folkeafstemninger har fundet sted i de fire delvist besatte regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson i det sydlige og østlige Ukraine.

99 procent ja-stemmer i Donetsk-regionen er jo helt, helt urealistisk

Rasmus Tantholdt, TV 2s korrespondent i Ukraine

De russisk-støttede myndigheder i områderne hævder, at stort set alle har stemt ja til at blive indlemmet i Rusland.

Lederen af den selverklærede Folkerepublikken Donetsk, Denis Pujsjilin, siger ifølge Reuters, at 99,2 procent af indbyggerne i regionen har stemt ja til at blive indlemmet i Rusland.

- Vi er kommet så langt, og her er så det kolossale resultat. Det ville være forkert at sige, at vi ikke forventede et sådant resultat. Jeg troede og tror på Donbas og på befolkningen. Vi har ønsket det her så længe, siger Denis Pujsjilin.

Risikerer at skulle i krig mod landsmænd

TV 2s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt, forudser, at de såkaldte folkeafstemninger kan få alvorlig betydning for mange ukrainske mænd i de besatte regioner.

- Det kan betyde, at man vil forsøge at indrulle nogle af de mænd, som er mellem 18 og 55 år i den russiske hær. Det vil sige, at ukrainske borgere kan risikere at skulle kæmpe for en russisk hær mod deres egne landsmænd, lyder det fra Rasmus Tantholdt.

Derfor er mange ukrainere den seneste uges tid flygtet fra de besatte regioner, fortæller TV 2s korrespondent.

- Helt, helt urealistisk

Ifølge Rasmus Tantholdt vækker den massive overvægt af ja-stemmer mindelser om tidligere valg i Nordkorea og Syrien.

- 99 procent i Donetsk-regionen er jo helt, helt urealistisk, og det vidste vi godt på forhånd. Ukrainerne kan undre sig, ligesom jeg selv gør, over at jeg ifølge Putin lige nu står i Rusland. Altså i et ukrainsk-besat område i Rusland, siger Rasmus Tantholdt.

Han befinder sig i byen Zaporizjzja i regionen af samme navn, hvor langt over 90 procent af vælgerne har stemt ja - ifølge de russisk-støttede myndigheder.

- Der er godt nok ikke nogen her, der er blevet spurgt. De har ikke fået mulighed for at stemme. De er på den ukrainske side af frontlinjen.

Putins fortælling

I Rusland kan Ruslands præsident, Vladimir Putin, bruge resultaterne af de såkaldte folkeafstemninger til at ændre fortællingen om krigen, siger TV 2s korrespondent.

- Nu kan Putin forsøge at sige til sin befolkning og til resten af verden – hvis de vil tro på ham – at Ukraine angriber Rusland. At der er en masse russisk territorium, der er besat af Ukraine. At russerne skal smide dem ud, og at hver gang Ukraine angriber, er det et angreb på den russiske føderation, siger Rasmus Tantholdt.

Ukraine og Vesten anerkender ikke de såkaldte folkeafstemninger, der betragtes som bluff, og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har heller intet til overs for folkeafstemningerne.

- Den farce i de besatte områder kan ikke engang kaldes en efterligning af et valg. Det, der erklæres for resultater, var givet på forhånd. De tal, man var blevet enige om i den farce, blev lækket til medierne, siger Zelenskyj i sin natlige videotale til befolkningen.

Putin vil fredag tale til begge kamre i Ruslands parlament Dumaen. Her er det forventningen, at han vil annoncere resultatet af den såkaldte folkeafstemning - at de fire besatte regioner nu er russiske.

Det skriver det britiske forsvarsministerium på Twitter.