Krigen i Ukraine

Rusland hylder afstemningerne i Ukraine: - Resultatet er klart, velkommen hjem!

Ukraine kalder folkeafstemningerne "en farce", mens Rusland glæder sig. Resultaterne kan give Rusland nye argumenter for at optrappe krigen i Ukraine.

Det blev Donetsk-regionen i det østlige Ukraine, der fik det mest overbevisende resultat.

Her stemte hele 99,2 procent af vælgerne ja til, at regionen, der i forvejen har erklæret sig selvstændig under navnet Folkerepublikken Donetsk, skal bede om at blive en del af Rusland.

Det viser det officielle resultat af de fire folkeafstemninger, der i al hast blev gennemført i fire delvist russisk-besatte regioner i Ukraine.

Resultatet i de tre andre regioner er dog næsten lige så overbevisende, skriver det russiske nyhedsbureau TASS onsdag.

I den anden ”selvstændige” stat i det østlige Ukraine, Folkerepublikken Luhansk, stemte 98,4 procent af vælgerne ja til at blive en del af Rusland.

I de to sidste regioner, Zaporizjzja og Kherson, der begge er delvist besat af russiske tropper, var ja-procenten på henholdsvis 93,1 og 87,1 procent.

Her skulle vælgerne tage stilling til tre store spørgsmål med et enkelt kryds: ”Går du ind for løsrivelse fra Ukraine, for dannelsen af en selvstændig stat og for, at denne stat søger optagelse i Rusland?”

Ukraine: resultatet var kendt på forhånd

Både i Ukraine og i Vesten bliver folkeafstemningerne og deres resultater affærdiget som svindelnumre helt uden legitimitet.

- Denne farce i de besatte områder kan ikke engang kaldes en efterligning af en folkeafstemning. Det offentliggjorte resultat var jo kendt på forhånd, kommenterer den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Men i Rusland bliver resultatet af folkeafstemningen taget alvorligt, fortæller Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, til TV 2:

- Resultatet præsenteres som en stor sejr. Man taler om en befrielse. Om at disse områder er blevet befriet og har fået lov til at udtrykke sig frit, og at de nu har gjort brug af denne ret, siger han.

For eksempel skriver den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev på det sociale medie Telegram:

- Resultatet er klart. Velkommen hjem, hjem til Rusland!

Og lederen af den selverklærede folkerepublik Donetsk, Denis Pusjilin, glæder sig over, at næsten ingen vælgere har udtrykt modstand mod hans ønske om at gøre regionen til en del af Rusland.

- Vi har arbejdet så længe for det. Og her er det så – dette kolossale resultat. Det ville være forkert at sige, at vi ikke havde forventet dette resultat, kommenterer han.

Valgobservatører fra 40 lande

Russiske medier gør meget ud af at understrege, at folkeafstemningerne lever op til de internationale krav til en afstemnings legitimitet:

Nyhedsbureauet TASS fortæller, at folkeafstemningerne har været overvåget af mere end 100 valgobservatører fra 40 lande, blandt andet Brasilien, Venezuela, Tyskland, Egypten og Syrien.

Desuden har Rusland også hjulpet til med valgenes afholdelse.

Fire medlemmer af Ruslands officielle valgkommission, 100 russiske embedsmænd og repræsentanter for alle de politiske partier i den russiske Duma har været til stede på valgstederne.

Desuden har vælgerne kunnet stemme på valgsteder andre steder end i de fire regioner. Vælgere, der opholder sig i Rusland, har kunnet stemme på flere hundrede valgsteder, blandt andet i Moskva og på den annekterede Krim-halvø.

De lokale griner, når de ser stemmeprocenten

Det har imidlertid ikke været nok til at give valgresultatet legitimitet, fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt fra Ukraine.

Han befinder sig i Zaporizjzja-regionen, der er delt af frontlinjen mellem de russiske og de ukrainske styrker.

- Jeg står på den ukrainsk kontrollerede side af fronten. Men ifølge russerne skal hele Zaporizjzja-regionen annekteres, så reelt står jeg i Rusland nu, fortæller han.

De lokale på den ukrainske side af fronten er ikke blevet bedt om at stemme – og de har ikke meget til overs for resultatet af folkeafstemningen, tilføjer han:

- De kalder det et stort teater. De griner, når de ser stemmeprocenten og resultatet tæt på 100 procent ja-stemmer.

Betydningen af en formel indlemmelse i Rusland kan dog være alvorlig nok for befolkningen i de fire regioner.

- På kort sigt kan det betyde, at der nu er mulighed for at indrullere lokale mænd i den russiske hær. Men det afhænger af, hvor lang tid disse områder får lov til at være annekteret af Rusland. Ukrainerne fortsætter med at kæmpe i området uden at tage notits af afstemningen, og hvis de generobrer området, så får det ikke den store konsekvens, siger Rasmus Tantholdt.

Video: Emil Eire Frerk Olsen

Putins forsøg på at lukke krigen

Det forventes, at den russiske præsident, Vladimir Putin, vil annoncere, af de fire regioner er blevet en del af Rusland, enten fredag eller i næste uge.

Vladimir Putin har allerede annonceret, at han vil holde en vigtig tale fredag. Men det er muligt, at den formelle godkendelse i Føderationsrådet ikke kan komme på plads før næste uge.

Der er imidlertid ingen tvivl om, at Putin har travlt med at få indlemmelsen på plads, vurderer Flemming Splidsboel fra DIIS:

- Afstemningerne, som jo er kommet meget pludseligt og har været en meget forhastet proces, er Putins forsøg på at lukke krigen. Det er en meget forhastet pakkeløsning, så man hurtigst muligt kan få disse områder ind, inden de begynder at smuldre. Vi hører jo, at der kan være en ukrainsk offensiv på vej. Det russiske modsvar er, at ”det her er nu russisk territorium, og hvis I begiver jer ind på russisk territorium, så risikerer I atomvåben”, forklarer han.