Gaslæk ved Bornholm

Sabotage kan ikke udelukkes, siger Kreml

Det er for tidligt at drage nogen konklusioner oven på de tre gaslækager i Østersøen, siger en talsmand for Putin.

Rusland er indtil videre ikke meget for at pege på mulige årsager til, at der er opstået tre lækager på Nord Stream-gasledningerne i Østersøen, der forbinder Rusland og Tyskland.

Men Rusland vil ikke udelukke, at det er et tilfælde af sabotage, der er skyld i ledningsbrudene. Det siger den russiske præsident, Vladimir Putins, talsmand, Dmitrij Petrov, ifølge nyhedsbureauet Reuters på en telekonference.

- Ingen muligheder kan udelukkes på nuværende tidspunkt, siger Peskov.

Skaderne på de to gasledninger er "uden fortilfælde", siger Peskov og tilføjer, at Rusland er meget bekymrede over situationen.

Ifølge talsmanden kan lækagerne påvirke forsyningssikkerheden og kræver derfor omgående undersøgelser.

- Det kræver en øjeblikkelig efterforskning, fordi det skaber et problem for forsyningssikkerheden for "hele kontinentet", lyder det.

Skader uden fortilfælde

Nord Stream 1 blev indviet i 2011 og er ejet og drevet af Nord Stream AG. Her sidder gasselskabet Gazprom på 51 procent af aktierne. Den russiske stat ejer tilsvarende majoriteten af aktierne i Gazprom.

Gazprom er eneejer af Nord Stream 2 AG, der har opført Nord Stream 2-forbindelsen.

Begge ledningssystemer var under tryk og fyldt med gas, da lækagerne opstod.

Selskabet bag Nord Stream, Nord Stream AG, oplyste tidligere på dagen til TV 2, at man har påbegyndt en efterforskning af hændelserne. Men også at der endnu ikke er en afklaring på, hvad der er sket.

Ifølge Nord Stream AG er der sket "skader uden fortilfælde" på gasledningerne.

Mette Frederiksen kan ikke udelukke sabotage

Tirsdag eftermiddag under et besøg i Polen siger statsminister Mette Frederiksen (S), at det er "en usædvanlig situation".

- Derfor er det svært at forestille sig, at det er tilfældigt, sagde hun og adspurgt, hvorvidt der kan være tale om sabotage, svarede hun:

- Vi kan i hvert fald ikke udelukke det.