Norge advarer om mystiske droner ved olieplatforme i Nordsøen

Få dage inden to gasrørledninger sprang læk nord for Bornholm, advarede de norske myndigheder om mystiske aktiviteter ved deres olie- og gasplatforme.

De boreplatforme, som skal hjælpe Europa med at komme gennem en vinter uden russisk gas, har i løbet af den seneste tid haft besøg af flere uidentificerede droner, der er fløjet helt tæt på platformene.

Vi opfordrer alle operatører og ejere af fartøjer til at udvise øget årvågenhed

Petroleumstilsynet i Norge

Hvem der styrer de ubudne gæster, er endnu ikke opklaret, men mandag advarede Petroleumstilsynet i Norge om, at dronerne kan udgøre en risiko eller måske endda bruges til angreb på platformene.

I løbet af de seneste uger har der været mindst seks observationer af uidentificerede droner inden for den sikkerhedszone på 500 meter, der er omkring boreplatformene.

Ifølge den norske avis Stavanger Aftenblad blev to af observationerne gjort 17. september.

Den ene var i Kristin-feltet 195 kilometer fra den norske vestkyst, mens den anden var i gasfeltet Gina Krog, der ligger 230 kilometer sydvest for Stavanger.

Endnu en observation blev gjort 20. september – denne gang var dronen blot 50 meter fra Heidrun-platformen, der ligger 160 kilometer fra kysten.

Ifølge Stavanger Aftenblad har der også været en mulig droneobservation ved Ringhorne-platformen vest for Stavanger.

Det norske forsvars- og sikkerhedsmedie AldriMer skriver, at der også er set droner ved Gullfaks C-feltet, Johan Sverdrup-platformen og Snorre A-feltet ud for den norske vestkyst.

Efter observationerne har Petroleumstilsynet i Norge sendt et brev til de myndigheder og selskaber, der færdes ved de norske olieboreplatforme.

- Vi opfordrer alle operatører og ejere af fartøjer på den norske kontinentalsokkel til at udvise øget årvågenhed, står der i brevet.

Hvem står bag?

At flyve med drone så langt ude i havet, som det er tilfældet her, kræver formentlig, at operatøren sender den op fra et skib i nærheden.

Derfor kan data over skibstrafikken muligvis hjælpe de norske myndigheder med at opklare, hvem der står bag, men indtil videre har myndighederne ikke sat navn på.

- Vi holder alle muligheder åbne. Vi arbejder med flere hypoteser, og der er ingen, som er mistænkt eller sigtet i disse sager, sagde Amund Preede Revheim, der er sektionsleder i Norges sydvestlige politidistrikt til NRK, da de første oplysninger om dronerne kom frem midt i september.

En kilde ved det norske forsvar, der ikke ønsker sit navn frem, siger dog til netavisen AldriMer, at man mistænker en "statslig aktør" for at stå bag.

Hvem det kan være, er der ingen, som har sat navn på, men Rusland har i løbet af de seneste måneder brugt risikoen for energimangel som pressionsmiddel mod Vesteuropa.

Den vigtige gas

På grund af krigen i Ukraine har de fleste europæiske lande indført sanktioner mod russisk olie, mens Rusland på den anden side er holdt op med at levere gas til Vesteuropa.

Den russiske gas transporteres blandt andet i de to gasrørledninger Nord Stream 1 og Nord Stream 2, der løber gennem dansk farvand i Østersøen.

Og advarslen om droner ved de norske olie- og gasfelter kommer, netop som de to store rørledninger er sprunget læk tre steder på én gang i havet ud for Bornholm.

Hændelsen fik Energistyrelsen i Danmark til at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark.

- Brud på gasrørledninger sker yderst sjældent, og derfor ser vi grund til at hæve beredskabsniveauet som et resultat af de hændelser, vi har set i løbet af det seneste døgn, udtaler direktør for Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw i en pressemeddelelse.

Direktøren fortæller til Ritzau, at det konkret betyder, at virksomhederne i el- og gassektoren skal øge sikkerheden.

- Det består blandt andet i, at man kontrollerer den fysiske sikring af vitale bygninger og installationer. Man sikrer, at hegn er intakt, at ens overvågning virker, og at der er regelmæssigt tilsyn. Og man begrænser adgang mest muligt, siger Kristoffer Böttzauw.

Maersk Drilling, der driver borerigge i den danske del af Nordsøen, oplyser til TV 2, at man ikke har kendskab til mistænkelig droneaktivitet ved de af Maersk Drillings borerigge, der ligger i dansk farvand.