Det tyder på sabotage – og pilen peger på Rusland, siger militæranalytiker
Også timingen er "pudsig", lyder det.
En enkelt lækage på Nord Stream 2-forbindelsen, der aldrig har været i drift, kunne ikke alene gavne Rusland i krigen mod Ukraine, sagde militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen tidligere tirsdag.
Men nu hvor der er konstateret to nye lækager på Nord Stream 1-forbindelsen, ser han anderledes på situationen – og pilen peger direkte på Rusland, siger han til TV 2.
- Tre lækager er mistænkeligt. Det er klart, at når der kommer tre lækager på to forskellige rør inden for et døgn, tænker man på, om der er tale om sabotage. Det er meget usædvanligt, siger Anders Puck Nielsen.
Vil presse Vesten til at trække støtte til Ukraine
2. september oplyste det statslige russiske gasselskab Gazprom, at Rusland ville udskyde genåbningen af Nord Stream 1 til Europa på ubestemt tid.
Anders Puck Nielsen mener, at Rusland nu kan bruge de tre nye lækager på gasledningerne som argument for ikke bare at udskyde genåbningen, men simpelthen lukke fuldt og helt for gassen til Europa.
- Man har gennem tiden skåret ned på leverancer. Der er løbet mindre og mindre gas igennem ledningerne. Det har hele tiden været det store spørgsmål, hvorvidt de ville lukke fuldstændigt for gassen, siger Anders Puck Nielsen.
Fordelen ved at lukke for gassen er, at priserne på energi i Europa vil stige voldsomt, og det er hele meningen med det, vurderer han.
- Det er simpelthen en fortsættelse af den energikrig, der kører. Rusland satser på, at de vil kunne underminere Vestens vilje til at støtte Ukraine ved, at det bliver dyrt. De vil bruge det som et pressionsmiddel over for EU.
En "underforstået trussel" mod Baltic Pipe
De tre lækager er ikke det eneste, der virker mistænkeligt og leder tankerne mod Rusland og den russiske præsident, Vladimir Putin, siger Anders Puck Nielsen.
Også timingen er "pudsig". For tirsdag – dagen efter at de to lækager opstod – åbner den 900 kilometer lange gasledning Baltic Pipe, der skal sende naturgas fra norske gasfelter til Polen via Danmark.
- Der kan ligge et signal her om, at I skal passe på, for de systemer, I sætter op til at gøre jer uafhængige af russisk gas, er også sårbare. Det er en underforstået trussel om, at det her også kunne ramme de andre gasledninger, siger Anders Puck Nielsen.
Ifølge militæranalytikeren ligger handlingen – hvis lækagerne vel at mærke skyldes sabotage fra Rusland – under det militære begreb "hybridkrig".
Her opererer man under grænserne for, hvad der egentlig er krig, men hvor man stadig forsøger at opnå militære mål.
Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm, og tirsdag morgen er der fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen nordøst for Bornholm langt væk fra kysten.
Begge gasledninger er ude af drift. Det russiske gasselskab Gazprom har lukket for Nord Stream 1 indtil videre, mens Nord Stream 2 aldrig nåede at komme i drift. Begge indeholdt dog gas under tryk.
Det er endnu uvist, hvad der har forårsaget lækagerne.
Ifølge selskabet bag Nord Stream, Nord Stream AG, er der sket "skader uden fortilfælde" på gasledningerne.