Udland

To personer meldt savnet efter stort jordfaldshul åbnede sig i Guatemala

Det er langt fra første gang, at Guatemala er ramt af store huller, hvor jorden suges ned. Et jordfaldshul dræbte i 2007 tre mennesker.

Lørdag sank jorden under fem mennesker, der færdedes på en vej uden for storbyen Guatemala City.

Undergrunden nærmest sugede vejen og de biler, der kørte på den, ned og efterlod vejbanen med to kæmpe huller. Det største med en diameter på 15 meter. Det skriver ABC News.

Der var ikke kun jord og asfalt at finde i hullet. Også fem mennesker blev hevet med ned, og to er stadig savnet.

Fænomenet kaldes et jordfaldshul eller et synkehul og forårsages af eksempelvis naturkatastrofer eller ekstreme vejrforhold.

Videnskab.dk skriver, at de opstår, når kalksten er blevet skyllet væk af vand under jorden gennem mange tusinde år. Når låget så går i stykker, smuldrer jorden under overfladen.

To af de tre personer, der lørdag blev reddet, sad i deres bil, mens den tredje person kom kørende på motorcykel. Bilen blev løftet op fra hullet med en kran.

Man leder nu efter de sidste to, der endnu ikke er blevet reddet op, og som stadig er savnet. Det guatemalanske militær har igangsat en eftersøgning og gennemsøger hullet sammen med redningsfolk.

Udover at man nu vil undersøge hullet for de savnede, vil Guatemalas nationale katastrofeagentur undersøge området for risikoen for lignende fremtidige hændelser.

Man undersøger området for at sikre sig, at huller ikke kan opstå under eksempelvis boliger.

Ikke første gang, at fænomenet ses

Fænomenet er ikke helt sjældent i Guatemala, hvor man i 2007 oplevede det største af sin slags.

Her skyllede jorden under 20 huse pludselig væk og efterlod beboerne i nabolaget San Antonio med et gabende hul, der var 20 meter i diameter og 150 meter dybt, skriver The Guardian.

Tre mennesker blev dræbt i katastrofen.

I 2010 forsvandt en treetagers bygning ned i endnu et jordfaldshul.

I Italien oplevede hospitalsansatte i januar sidste år, at de måtte finde en anden måde at komme hjem på end at køre i deres biler. Et 50 meter bredt hul havde nemlig suget deres biler ned i et jordfaldshul på parkeringspladsen ved et hospital i byen Napoli. Det skriver BBC.