Udland

Inflationen buldrer afsted i Europa, men ét land er næsten gået fri

Estland topper listen over inflationen i EU-landene med 25,2 procent i august. Danmarks inflation lå i august på 9,9 procent.

Inflationen brager derudaf i Europa. Men den rammer ikke alle lige hårdt.

Mens inflationen i mange lande i Europa ligger på langt over 10 procent, er der ét land, hvis inflation endnu ikke er steget væsentligt.

I Schweiz har man formået at undgå de høje stigninger i inflationen, som både i juli og august lå på kun 3,3 procent.

I Danmark lå inflationen i august på 9,9 procent.

Forbrugerpriserne stiger også i Schweiz

Noget af det, der gør, at den schweiziske inflation ikke er så høj som i de øvrige lande, er ifølge Reuters, at landet ikke er lige så afhængig af gas og olie, og at landet har en stærk valuta.

Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank, mener ligeledes, at den laveste inflation i Europa skyldes den stærke schweiziske valuta, schweizerfrancen.

- Alene i år er schweizerfrancen blevet styrket med næsten 9 procent over for euroen. Det holder de importerede priser lave, siger han til Finans.

Selvom Schweiz kan bryste sig af ikke at være lige så hårdt ramt på inflationen som nærmest alle andre lande, har de også måttet håndtere deres egen økonomi.

I maj steg forbrugerpriserne i Schweiz med 2,9 procent. Og den lave rente på minus 0,25 procent blev i juni hævet med 0,5 procentpoint af den schweiziske nationalbank, Swiss National Bank. Det skriver Berlingske.

Det er dog ikke så slemt som for eurolandene, hvor forbrugerpriserne steg med 8,1 procent i maj.

Øverst på listen over de lande, der er hårdest ramt af inflationen, er Estland med 25,2 procent.