Udland

Højrefløjens største parti erklærer valgsejr i Italien

Leder af Italiens Brødre, Giorgia Meloni, lover, at hun vil være premierminister for alle italienere.

Italienerne har talt. Og med deres stemmer har de givet klar opbakning til en centrumhøjreregering ledet af partiet Italiens Brødre, Fratelli d'Italia, med Giorgia Meloni i spidsen.

Det siger partiformanden natten til mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hun siger, at hun ikke har i sinde at forråde italienernes tillid.

Der er bekymring flere steder, men jeg kan love jer for, at der også er glæde mange steder i Italien lige nu

TV 2s korrespondent Eva Ravnbøl

- Hvis vi bliver kaldt til at regere denne nation, vil vi gøre det for samtlige italienere med henblik på at samle folket og ophøje det, der forener dem, snarere end det, der adskiller dem, siger Meloni.

Hvordan en kommende regering kommer til at se ud, er endnu ukendt. Men det forventes at blive en trepartskoalition, som ud over Melonis Italiens Brødre vil bestå af Lega og Forza Italia, som er ledet af henholdsvis Matteo Salvini og Silvio Berlusconi.

Demokrater erkender nederlag

Med Italiens Brødre som klart det største parti i koalitionen, er Giorgia Meloni det oplagte bud på en ny italiensk premierminister.

Det Demokratiske Parti, som er søsterparti til de danske socialdemokrater, har allerede erkendt valgnederlaget.

Partiet vil i stedet fremover vil være det største oppositionsparti i Italien, lyder det.

- Det er en trist aften for landet, siger Debora Serracchiani, næstformand i Det Demokratiske Parti, natten til mandag.

- Højrefløjen har flertal i parlamentet, men ikke i landet, siger hun i partiets første kommentar til valgresultatet.

Foreløbige resultater viser, at højrekoalitionen har fået omkring 43 procent af stemmerne, og at koalitionen er godt på vej til at få flertal i parlamentet i Italien.

Fik 4 procent ved forrige valg

Italiens Brødre står ifølge en valgstedsmåling til at få mellem 22,5 og 26,5 procent af stemmerne og bliver dermed det største parti i højrekoalitionen.

Ved forrige valg fik Italiens Brødre blot 4 procent af stemmerne.

Valgstedsmålingen giver mellem 25,5 til 29,5 procent af stemmerne til den centrumvenstreblok, som Det Demokratiske Parti står i spidsen for.

Det Demokratiske Parti har ifølge de foreløbige resultater fået 19,4 procent af stemmerne.

Partiet har inden valgdagen advaret om, at en regering med Giorgia Meloni i spidsen kan være en trussel mod rettigheder som retten til abort. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Partiet mener også, at hun vil ignorere den globale opvarmning på trods af, at Italien denne sommer har været ramt af hedebølger, som forskere mener skyldes klimaforandringer.

Meloni har ført valgkamp under sloganet "Gud, land og familie".

Splitter befolkningen

Ifølge TV 2s korrespondent Eva Ravnbøl deler Giorgia Meloni vandene i Italien.

- Nogle er bange for, at menneskerettigheder og internationale konventioner ikke vil blive overholdt, hvis Georgia Meloni får magten. Andre ser hende som deres eneste chance for at få et bedre Italien, siger hun og fortsætter:

- Der er bekymring flere steder, men jeg kan love jer for, at der også er glæde mange steder i Italien lige nu, siger hun.

Også i EU er der formentlig nogle, som vil være bekymret over valgresultatet.

- Regeringen kan sikkert give grå hår i hovedet på mange politikerne i Bruxelles og Europa i særdeleshed, hvis man er bange for, at Italien ikke opfylder sine aftaler med EU, siger Eva Ravnbøl.

Ifølge Alberte Bové Rud, der forsker i den italienske højrefløj ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), står Italien over for en markant anderledes virkelighed ved et magtskifte.

- Det drejer sig særligt om familiepolitik, indvandringspolitik, men også økonomisk politik og sikkerhedspolitik, hvor man nu vil se en højredrejning, siger hun.

Lykkes det Giorgia Meloni at finde flertal og danne en regering, bliver det den mest højreorienterede regering, siden Benito Mussolinis regering faldt under Anden Verdenskrig, skriver AFP.