En ny ø er født i Stillehavet
Den mest berømte ø, der er skabt af en vulkan, er øen Surtsey.
Bunden af det sydlige Stillehav er fyldt med sovende undervandsvulkaner samlet på en havbundsryg, der strækker sig fra New Zealand til Tonga. Strækningen har den højeste tæthed af undervandsvulkaner i hele verden.
Men 10. september begyndte en af de sovende undervandsvulkaner at røre på sig og sive lava op til havoverfladen. 11 timer senere havde en helt ny ø rejst sig ved Tonga. Det viser satellitbilleder, som NASA's jordobservatorium har offentliggjort.
Fire dage efter dækkede øen 4000 kvadratmeter – det svarer til lidt mere end en halv fodboldbane – og rejste sig ti meter over havets overflade.
Men 20. september så situationen anderledes ud.
Skyllede væk efter to måneder
Ti dage efter den hidtil sovende undervandsvulkans udbrud dækkede øen pludselig intet mindre end 24.000 kvadratmeter – svarende til lidt mere end tre fodboldbaner.
Øens pludselige tilstedeværelse fik Tongas officielle myndigheder til at advare skibe mod at sejle for tæt på og opfordrede til helst at holde en afstand til øen på omkring fire kilometer.
Det er ikke ualmindeligt, at en ø pludselig dukker op – født af lava fra en undervandsvulkan. Det sker fra tid til anden, om end øernes liv ikke altid er langt.
Den mest berømte ø, der er skabt af en vulkan, er øen Surtsey.
I 1963 rejste den sig over havoverfladen 33 kilometer syd for Island. I dag udgør den et naturreservat, mens UNESCO har erklæret øen for verdensarv. Vulkanudbruddet, der skabte den, varede næsten fire år.