Udland

Bevæbnet mand med hagekors på trøjen dræber 13 på russisk skole

Det er endnu uvist, hvorfor en bevæbnet mand gik til angreb på en skole i Rusland, men kampen om sandheden er begyndt.

Advarsel: Artiklen indeholder voldsomme billeder.

Børnene lå krøbet sammen i fuldstændig stilhed i et af klasseværelserne på Skole nummer 88 i den russiske by Izhevsk her til morgen.

Alt er smurt ind i blod derinde – det er fucked up

Øjenvidne

Mange af eleverne filmede sig selv og deres klassekammerater, mens ekkoet fra skud igen og igen gjaldede gennem skolens gange.

Som oftest er skoleskyderier noget, der forbindes med USA, men her til morgen var det i Rusland, at en ung mand lod sin vrede gå ud over små børn, hvorefter han tog sit eget liv.

- Dødsofrene er 13 mennesker, heraf 6 voksne og 7 børn. Derudover blev 14 børn og 7 voksne såret, oplyser de lokale myndigheder i Udmurtia-regionen, hvor Izhevsk ligger, til nyhedsbureauet TASS.

Der stod "had" på magasinerne

Telegram-mediet MASH, der dækker kriminalstof i Rusland, skriver, at gerningsmanden gik til angreb med to Makarov-pistoler. Mediet har også offentliggjort en liste over døde og sårede. Heraf fremgår det, at en stor del af ofrene er børn på syv år, hvoraf flere blev skudt i hoved og ansigt.

Ifølge MASH er der to lærere og to sikkerhedsvagter blandt de omkomne.

Mediet har offentliggjort flere videoer, der er optaget umiddelbart efter at skolen blev evakueret, og her kan man høre en af eleverne beskrive, hvordan der så ud.

- Der er blod overalt. De bar sårede og døde børn ud. Alt er smurt ind i blod derinde – det er fucked up, lyder beskrivelsen.

Det russiske nyhedsbureau RIA Novosti viser et billede, der ifølge dem viser gerningsmanden, der ligger død inde på skolen.

Telegram-mediet BAZA viser desuden et billede af en bunke skarpladte magasiner, der meldes fundet på gerningsmanden.

Der er skrevet på flere af magasinerne med rød tusch. Ifølge BAZA skrev gerningsmanden "had" på dem.

Ordet på magasinerne kan muligvis fortælle noget om motivet.

De nøjagtig samme ord stod nemlig på maven af den T-shirt, en anden russisk skoleskyder bar i 2018, da han dræbte 17 i byen Kerch, skriver BAZA.

Krigens skygge

Andre billeder, der angiveligt er fra gerningsstedet, viser gerningsmanden på skolen i Izhevsk bære et hagekors på tøjet.

De lokale myndigheder har i skrivende stund hverken offentliggjort oplysninger om gerningsmandens identitet eller om, hvorfor han valgte at ødelægge så mange familiers liv.

Alligevel er den døde mand med hagekorset på brystet allerede blevet en del af den propagandakrig, der i øjeblikket foregår mellem Rusland og Vesten.

Skoleskyderiet finder nemlig sted blot fem dage efter at Rusland begyndte at tvangsindkalde unge mænd til krigen i Ukraine, og samme dag som en anden ung mand gik til angreb på et militærkontor i byen Ust-Ilimsk og dræbte en lokal kommandant, fordi han var utilfreds med at være blevet indkaldt.

Og hagekorset er et centralt symbol i Ruslands krig mod Ukraine, fordi Vladimir Putin beskyder regeringen i Kiyv for at være nazister.

Hvorfor gjorde han det?

Selvom motivet i denne sag ikke er offentligt kendt, kæder pro-ukrainske brugere på de sociale medier allerede skyderiet sammen med mobiliseringen.

- Mobiliseringen hjælper ikke på det mentale helbred i landet, skriver Visegrad24 for eksempel til sine 292.000 følgere på Twitter.

I Rusland ses skoleskyderiet derimod som udtryk for noget helt andet.

Her skriver militærbloggeren Vladlen Tatarsky til sine 465.000 følgere på Telegram, at tragedien er en del af den nuværende konflikt mellem Rusland og Vesten.

- Skyderierne i Izhevsk og Ust-Ilimsk er noget, vi har skrevet om mange gange. Vestlige efterretningstjenester, der arbejder gennem sociale netværk og forbereder mentalt ustabile mennesker til terrorangreb, skriver Vladlen Tatarsky på Telegram.

Imens fortsætter efterforskningen hos russisk politi, der nu har åbnet en sag om massedrab, hvor den afdøde mand er udnævnt som hovedmistænkt.