Krigen i Ukraine

Russisk torturbøddel gav britisk krigsfange valget mellem en hurtig eller smuk død

Britisk soldat siger, at han blev behandlet dårligere end en hund under sine fem måneder i russisk fangenskab.

Den britiske soldat Aiden Aslin blev tæsket, stukket med kniv og tvunget til at lytte til russiske sange i en lille celle, hvor han opholdt sig 24 timer i døgnet.

Det fortæller han selv til avisen The Sun i sit første interview, efter at han tidligere på ugen blev løsladt fra russisk fangenskab som led i en stor fangeudveksling.

- Jeg troede aldrig, at jeg ville slippe derfra i live, siger han.

Aiden Aslin har kæmpet side om side med de ukrainske styrker i krigen mod Rusland, men hans bataljon måtte i april overgive sig i den belejrede by Mariupol, da de løb tør for mad og ammunition.

Han husker, at de russiske tropper hurtigt indså, at han ikke var ukrainer.

- Soldaten spurgte på russisk, hvor jeg var fra. Jeg svarede ham, at jeg var fra Storbritannien, og så slog han mig i ansigtet, forklarer Aiden Aslin.

Briten blev adskilt fra de andre krigsfanger og kørt til den selverklærede folkerepublik Donetsk, hvor han med en hætte over hovedet blev ført ind i et fængsel. Her blev han afhørt, mens russerne tæskede ham gentagne gange med en knippel. De truede også med at skære hans øre af, fortæller han.

Jeg er din død

Russisk officer til Aiden Aslin under afhøring

Da Aiden Aslin kollapsede på gulvet, blev han ifølge soldatens udlægning slået igen af den russiske officer, der afhørte ham.

- Han røg en cigaret og satte sig ned på knæ foran mig og spurgte: "Ved du, hvem jeg er?". Jeg svarede: "Nej", og han svarede på russisk: "Jeg er din død", husker Aslin.

Den britiske soldat fortæller til The Sun, at det derefter gik op for ham, at russeren allerede havde stukket ham med en kniv.

- Så spurgte han mig; "Vil du have en hurtig død eller en smuk død?". Jeg svarede på russisk: "En hurtig død". Men han smilede og sagde: "Nej, du kommer til en få en smuk død... og jeg kommer til at sikre, at det er en smuk død".

Dømt til døden

Resultatet af den brutale afhøring kunne tydeligt ses, da Rusland den efterfølgende dag bekendtgjorde, at briten var blevet taget til fange og offentliggjorde billeder af en forslået Aiden Aslin i håndjern.

Over de næste fem måneder blev han holdt som fange.

Han fortæller, at han 24 timer i døgnet blev holdt i en meget lille celle uden meget dagslys, som var fyldt med kakerlakker og lus. De eneste tidspunkter, han blev lukket ud, var, når han skulle filmes til russiske propagandavideoer eller tale i telefon med de britiske myndigheder, som arbejdede på at få ham løsladt.

De russiske soldater afspillede den russiske nationalmelodi hver morgen og beordrede ham til at stå op og synge med – ellers ville han få flere tæsk, forklarer han.

I juni blev Aiden Aslin sammen med landsmanden Shaun Pinner og marokkaneren Brahim Saaudun dømt til døden af en domstol i den selverklærede folkerepublik Donetsk. De ville blive dræbt med skud.

Dommen udløste international fordømmelse.

- Da jeg hørte, at jeg havde fået dødsstraf, ville jeg græde, men jeg kunne bare ikke, siger Aslin.

Meldte sig selv til krig

Krig var ikke fremmed for Aiden Aslin.

Fra 2015 til 2016 rejste han frivilligt til Syrien og kæmpede med den kurdiske YPG-milits mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Da han vendte hjem til Storbritannien, blev han anholdt og anklaget for terror, men sigtelserne blev senere droppet efter offentlig modstand.

I 2018 rejste han så til Mykolajiv i Ukraine, hvor han mødte sin kæreste og besluttede sig for frivilligt at meldte sig til den ukrainske hær.

Han deltog de efterfølgende år i kampene i det østlige Ukraine, mens han gav interviews til internationale medier og jævnligt opdaterede fra frontlinjen på sine sociale medier.

TV 2 var selv kortvarigt i kontakt med Aslin i februar med henblik på et interview, men kort efter gik han under jorden på sine sociale medier, da Rusland indledte sin invasion af Ukraine.

To måneder senere blev han taget til fange.

På fri fod

Trods dødsdommen slap Aiden Aslin mod sin egen forventning ud i live.

Beskeden, som han havde ventet på, kom i denne uge, da han fik en hætte over sit hoved og blev ført ud af sin celle og kørt væk til en russisk lufthavn.

Han var en del af en stor fangeudveksling, hvor 215 ukrainere og 10 udlændinge blev løsladt af Rusland. Fire af hans landsmænd blev også sat fri.

Til gengæld modtog Rusland 55 statsborgere, som havde været taget til fange af ukrainske styrker i forbindelse med krigen.

- Mindre end 48 timer tidligere, sad jeg i isolationsfængsel og blev behandlet dårligere end en hund, og nu sad jeg på et fly med folk, som ikke ønskede at skade mig, siger Aiden Aslin til The Sun.

Den britiske soldat sender en særlig tak til den russiske oligark Roman Abramovitj, som spillede en stor rolle i at få løsladt briterne, og som også var med på flyveturen væk fra Rusland.

Aiden Aslin er nu hjemme i Storbritannien hos sin mor i byen Newark. Her er han blevet genforenet med sin ukrainske kæreste. Aslins mor har til The Sun fortalt, at hun løbende under sønnens fangenskab fik tilsendt videoer af den tortur, som han blev udsat for.

Efter fangeudvekslingen har Ukraine offentliggjort billeder af en af de frigivne ukrainske soldater, som er blevet udsultet og havde brækket en arm.