Lippert

Dansk journalist skal vidne i Trump-sag – har unikke optagelser

FBI opsøgte den danske dokumentarist i København for at få udleveret potentielt afgørende videomateriale.

Da hundredevis af vrede Donald Trump-støtter 6. januar 2021 stormede Kongressen i Washington, skete det med den danske journalist og dokumentarist Christoffer Guldbrandsen som øjenvidne i første række.

I to år havde Christoffer Guldbrandsen med sit kamera fulgt Donald Trumps berygtede politiske rådgiver Roger Stone og Trump-bevægelsen til sin dokumentarfilm 'A storm foretold', og mens demonstranter trængte ind i USA's parlament, befandt den danske dokumentarist sig nu side om side med Roger Stone i den amerikanske hovedstad med kameraet rullende.

Disse optagelser skal Christoffer Guldbrandsen onsdag afhøres om af den såkaldte 6.januar-komité i Washington.

6. januar-komitéen undersøger den tidligere amerikanske præsident Donald Trumps rolle i de uroligheder, der kulminerede med stormen på Kongressen 6. januar 2021.

Det fortæller Christoffer Guldbrandsen i en særudgave af 'Lippert'.

- Jeg skal være ærlig at sige, at det først og fremmest er overvældende og svært at agere i, men også voldsomt og spændende som journalist at være del i.

Brikken i puslespillet

Årsagen til, at danskeren skal vidne, er, at han ifølge komitéen har unikke optagelser fra dagene omkring 6. januar fra Trumps absolutte inderkreds.

- Komitéen har afhørt den nærmeste kreds omkring Trump fra rådgivere til svigersøn og datter. Vores brik i puslespillet er, at vi var de eneste journalister, der var på Willard Hotel, siger Christoffer Guldbrandsen.

Willard Hotel i Washington var i de afgørende dage i januar hovedkvarteret for Trumps rådgivere.

En slags kommandocentral, der samlede Donald Trumps nærmeste rådgivere som Roger Stone, der var politisk rådgiver, chefideolog Steve Bannon og Donald Trumps advokat Rudy Giuliani.

I er brikken, der mangler i forbindelsen mellem de voldelige begivenheder 6. januar og Det Hvide Hus?

- Det ved vi mere om på onsdag, siger Christoffer Guldbrandsen.

Når høringerne er slut til efteråret, vil komitéens konklusioner kunne presse justitsministeriet til at rejse en sag og retsforfølge Donald Trump for hans eventuelle medvirken. Med Guldbrandsens videomateriale og vidneforklaring som et vigtigt bidrag.

BLÅ BOG: Christoffer Guldbrandsen

Født 1971

Uddannet fra Danmarks Medie -og Journalisthøjskole og City University of London.

Kendt for dokumentarer som 'Fogh bag facaden' fra 2003 og 'Dagbog fra midten' fra 2009. 

Nomineret til Cavling-prisen for filmen 'Fogh bag facaden'.

Af den danske dokumentarists omfattende videomateriale på 170 timer med Roger Stone og Trump-bevægelsen forventer han, at der vises et sammenklip på ti minutter for komitéen.

Video: Carl-Emil Søe

Excentrisk, men ikke skør

70-årige Roger Stone, der er Christoffer Guldbrandsens hovedperson i den kommende film, har i årtier befundet sig i kulissen omkring det republikanske parti, hvor han som politisk rådgiver har været med til at bringe flere kandidater til tops.

Således var han både involveret i Richard Nixons valgkampagne i 1972 og efterfølgende Ronald Reagans, indtil han fra 1990'erne assisterede Donald Trump i hans forretninger. Et samarbejde der kulminerede, da Trump blev præsident.

Christoffer Guldbrandsen betegner Roger Stone som excentrisk, men ikke skør, og så er det ikke et tilfælde, at han går under øgenavnet Trumps "albinolejemorder". Albino, da han bleger sit hår. Lejemorder, da han er specialist i politisk sabotage og karaktermord.

- Men han er også et leksikon i amerikansk toppolitik. Og så var han den første af Trumps rådgivere, der troede på idéen om, at Trump skulle gå efter Det Hvide Hus. Han troede på idéen mere end nogen andre bortset fra Trump selv, siger Guldbrandsen.

Roger Stone er blandt andet kendt for at opfinde begrebet "Stop the steal", der refererer til, at præsidentvalget i 2020, hvor Donald Trump tabte til Joe Biden, skulle være fup og fidus.

Stormløbet på Kongressen

  • 6. januar 2021 trængte hundredvis af Trump-støtter ind i USA’s kongres.
  • Det skete, mens medlemmerne af Senatet og Repræsentanternes Hus formelt skulle bekræfte Joe Biden som vinder af præsidentvalget.
  • To timer forinden havde Donald Trump holdt tale foran tusindvis af tilhængere, hvor han opfordrede dem til at marchere mod Kongressen og omgøre hans valgnederlag. 
  • Fem døde i forbindelse med optøjerne, herunder fire Trump-tilhængere og én politibetjent. 
  • Efterfølgende har Kongressen nedsat et udvalg, der blandt andet er i gang med at undersøge, hvad Trump sagde og gjorde den dag. 

Til trods for at Roger Stone har udtænkt konspirationen, er det ikke Christoffer Guldbrandsens indtryk, at han selv tror på idéen.

Det er heller ikke det afgørende for Roger Stone, forklarer danskeren:

- For Roger Stone har det hele tiden handlet om at underminere Joe Bidens autoritet. Stone har aldrig troet på, at det ville lykkes at omstøde valget. Stone er videre, men den, der starter revolutionen, er ikke nødvendigvis den, der fuldender den.

Benådet af Trump

Roger Stone blev idømt 40 måneders fængsel for blandt andet at have løjet for Kongressen og obstruere Rusland-undersøgelsen i februar 2020.

Få dage inden rådgiveren skulle begynde sin afsoning, benådede præsident Trump dog Stone.

- Roger Stone har allerede lidt nok. Han fik en uretfærdig behandling. Roger Stone er nu en fri mand, hedder det i en erklæring fra præsidentboligen.

Fire personer mistede livet i forbindelse med stormen på Kongressen 6. januar 2021.

Filmen, 'A storm foretold' er fortsat ikke færdigredigeret, og det vides derfor endnu ikke, hvornår den får premiere.