Rusland invaderer Ukraine

Rusland vil sende anholdte demonstranter i krig, men tier om hemmelig klausul i Putins dekret

Ifølge Kreml er der intet ulovligt i at indkalde demonstranterne til militærtjeneste.

Det medførte massevis af anholdelser, da tusindvis af russere i denne uge gik på gaden for at protestere mod Ruslands præsident, Vladimir Putins, delvise mobilisering til krigen i Ukraine.

Efterfølgende er flere af de anholdte selv blevet indkaldt til den mobilisering, som de protesterede imod.

Det rapporterer uafhængige russiske medier, russiske oppositionspolitikere og den uafhængige gruppe OVD-Info, som overvåger protester i Rusland.

- Vi har modtaget oplysninger fra 15 politiafdelinger om, at de tilbageholdte mænd fik overdraget en indkaldelse til militærets registrerings- og optagelseskontor, skriver OVD-Info.

Ifølge gruppen blev mindst 1380 personer anholdt i løbet af protesterne onsdag og torsdag.

Det vides ikke, hvor mange af de anholdte der har fået en indkaldelse til militærtjeneste, ligesom det ikke fremgår, om de allerede var en del af militærreserven og derfor alligevel stod til at blive indkaldt.

Vi venter på jer, kære hamstere. Det er tid til at tjene

Vladimir Soloviev, tv-vært og Kreml-sympatisør

OVD-Infos talskvinde, Maria Kuznetsova, fortæller til CNN, at en af de anholdte har fortalt, at han blev truet med retsforfølgelse, hvis han nægtede at lade sig rekruttere.

Den russiske regering har oplyst, at straffen for at modsætte sig indkaldelse er 15 års fængsel.

Udlevering af indkaldelse blev filmet

Det uafhængige russiske medie Mediazona har talt med Valeria, der er gift med en af de anholdte.

Hun fortæller, at hendes mand blev anholdt i det centrale Moskva og ført til en nærtliggende politistation, hvor han fik stukket en indkaldelse til militæret i hånden med krav om at møde op på registreringskontoret den efterfølgende dag.

- Kommissæren afleverede personligt indkaldelsen til ham. De filmede, hvordan de overrakte ham den og sagde, at han ikke kunne lade være med at acceptere den, fordi han er statsborger i Den Russiske Føderation og er forpligtet til at møde op i kommissariatet i morgen, forklarer Valeria.

Hun fortæller, at hendes mand derfor tog imod indkaldelsen og underskrev den, hvorefter han blev løsladt.

Et medlem af det russiske oppositionsparti Jabloko, Kirill Gontjarov, har på det sociale medie Telegram delt et billede af en indkaldelse, som blev givet til en anholdt demonstrant i Mozjajskij-distriktet i Moskva.

TV 2 kan ikke bekræfte ægtheden af indkaldelsen.

Kreml kalder indkaldelser lovlige

Da den delvise mobilisering blev annonceret af Putin, blev det gjort klart, at der kun ville blive mobiliseret fra Ruslands soldaterreserver. Og at ingen uden militær erfaring ville blive indkaldt.

Men Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, siger om de påståede indkaldelser af anholdte demonstranter, at det ikke er imod loven.

- Derfor er der ikke nogen brud på rettigheder, forklarede han ifølge Gaseta.

På Telegram har tv-værten Vladimir Soloviev, der bliver anset som indirekte talerør for den russiske regering, delt et opslag, hvor han redegør for tiltaget.

Soloviev skriver, at anholdte demonstranter vil få undersøgt deres papirer for at identificere dem, hvorefter de vil blive henvist til Ruslands ministerium for interne anliggender.

Her vil repræsentanter fra militærets registrerings- og optagelseskontor vurdere dem og kategorisere dem.

De, som ikke kvalificerer sig til at blive indkaldt her og nu, vil blive registreret til senere indkaldelse, skriver russeren og slutter med følgende bemærkning:

- Så vi venter på jer, kære hamstere. Det er tid til at tjene.

Hemmelig klausul vækker opsigt

Mens tusindvis af russere gik på gaden for at protestere mod den annoncerede delvise mobilisering, er andre flygtet ud af landet for at undgå selv at blive indkaldt til militærtjeneste.

De har krydset grænsen til Finland, Kasakhstan, Mongoliet og Georgien eller – for dem, der har haft muligheden – taget fly til lande som Tyrkiet, Armenien, Usbekistan og Kirgisistan.

Sideløbende er der beskyldninger om, at mobiliseringen vil omfatte mange flere end de 300.000 reservesoldater, som er blevet annonceret.

Ifølge det uafhængige russiske medie Novaja Gaseta indeholder præsident Putins dekret om delvis mobilisering nemlig en skjult klausul, som gør det muligt at indkalde en million reservister.

Avisen henviser til det offentliggjorte dekret på de russiske myndigheders hjemmeside. Under punkt syv står der bare "Til officiel brug". Den fulde ordlyd er skjult for offentligheden.

Kreml-talsmand Dmitrij Peskov har på et pressemøde forklaret, at det skjulte afsnit omhandler antallet af reservister, der kan indkaldes til militærtjeneste, men vil ikke gå ind i de nærmere detaljer.

Han afviser dog, at flere end 300.000 vil blive indkaldt.

- Det er en løgn, siger Peskov ifølge det russiske nyhedsbureau RIA Novosti.