Zelenskyj i tale til russerne: - For mænd i Rusland er dette et valg mellem død og liv

Ukraines præsident har holdt en brandtale – på russisk – der forsøger at tale borgerne i nabolandet til oprør mod Putin.

Hvis man har sine børn og mænd kært, er det bare med at tale Vladimir Putin og styret i Kreml imod.

Sådan lyder budskabet fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale torsdag aften med den russiske befolkning som den primære målgruppe ifølge mediet Ukrainska Pravda.

For kvinder i Rusland står valget mellem at miste deres mænd, sønner og børnebørn for altid

Volodymyr Zelenskyj, præsident i Ukraine

Volodymyr Zelenskyj opfordrer derfor alle russere til at deltage i protester mod deres regering, hvis de ikke ønsker at miste flere soldater i krigen med Ukraine.

- For kvinder i Rusland står valget mellem at miste deres mænd, sønner og børnebørn for altid og forsøge at beskytte dem mod døden, fra krig, fra den ene person, lød det fra Zelenskyj, der holdt talen på russisk.

Valg mellem liv og død

Timingen for Zelenskyjs tale var næppe tilfældig.

De seneste dage har der været en gryende bevidsthed om krigen i Ukraine. Ikke mindst fordi Vladimir Putin har bebudet en "delvis mobilisering" af 300.000 friske og nyuddannede tropper, som skal til fronten for at deltage i krigen mod nabolandet.

- Nu er det tid for dig at vælge. For mænd i Rusland er dette et valg mellem død og liv, mellem at blive en krøbling eller at bevare et godt helbred, siger Zelenskyj.

Ifølge den ukrainske præsident er Rusland i gang med at iværksætte en offensiv for at vende krigens udvikling. Og antallet af soldater, som skal indrulleres i den russiske hær, kan vise sig at ligge langt over det bebudede antal.

- Vi ved, at værnepligtsbrevene til 300.000 mennesker var trykt og underskrevet på forhånd, allerede før beslutningen om mobilisering blev offentliggjort. Men den russiske ledelse forbereder sig ifølge vores efterretninger på at tage op mod en million mand ind i hæren, siger Volodymyr Zelenskyj.

Begraver ikke egne børn

Rusland indledte invasionen i slutningen af februar i det, der fra officielt hold blev kaldt en "militær specialoperation".

Krigen har dog trukket ud, ikke mindst fordi Ukraine har ydet langt mere modstand end formodet. Og de russiske tab har været omfattende, selvom de officielle tabstal på personelsiden ikke er fuldt bekræftede.

Zelenskyj, der i sin tale anslår, at 55.000 russiske soldater til dato har mistet livet siden dens begyndelse, adresserede i sin tale de kvinder i Rusland, som har børn, sønner og ægtemænd at bekymre sig om.

- Vær ikke i tvivl om, at børnene af de øverste embedsmænd i dit land ikke vil blive sendt for at kæmpe i krigen mod Ukraine. De, der træffer beslutninger i dit land, tager sig af deres egne. I mellemtiden begraver de ikke engang dine børn, lød det fra Zelenskyj.

Afstemning om tilhørsforhold

Fra fredag skal indbyggerne i fire russiskbesatte regioner i Ukraine stemme om, hvorvidt de skal være en del af Den Russiske Føderation.

Det drejer sig om borgerne i regionerne Kherson, Luhansk, Donetsk og Zaporizjzja, der skal i stemmeboksen

Afstemningen kommer til at foregå indtil tirsdag i næste uge, og ifølge nyhedsbureauet Reuters hersker der ikke meget tvivl om, at valget vil falde ud til Ruslands fordel.

Vesten giver ikke meget for de prorussiske separatisters afstemninger.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har blandt andet kaldt dem "klokkeklart ulovlige" og "folkeretsstridige".

De varslede folkeafstemninger ventes ikke at have nogen reel betydning for Vestens opfattelse af de russiskbesatte territorier.

Det er fra vestlig side stadig et ufravigeligt krav om, at de russiske styrker trækker sig helt ud af samtlige ukrainske områder.