Rusland invaderer Ukraine

Spektakulært fupopkald får Putins talsmand op af stolen

Talsmanden for Ruslands præsident bekræfter, at hans søn blev udsat for et fupopkald. Opkaldet afslører, at nogle unge mænd slipper for at gå i krig.

Mens helt almindelige russiske mænd tvinges til at stå i kø for at blive soldater, ser magtelitens sønner ud til at slippe for at gå i krig.

Jeg er ikke i tvivl om, at han foretager det rette valg. Det er han heller ikke

Dmitrij Peskov, talsmand for Ruslands præsident

Det blev afsløret under et spektakulært telefonopkald for to dage siden, hvor en tv-journalist ringede til Nikolaj Peskov, der er søn af Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, og præsenterede sig som rekrutteringsofficer i militæret.

Nikolaj Peskov troede, opkaldet var ægte, og at de russiske myndigheder ønskede at indkalde ham til at kæmpe i Ukraine.

Så han forklarede, at han ikke havde i sinde at møde op, og at sagen ville "blive løst på en anden måde".

Den unge mand anede ikke, at opkaldet blev optaget på video, og et udklip af samtalen gik lynhurtigt viralt på Telegram, Tiktok og Twitter.

- De ringede angiveligt til sønnen af Putins pressesekretær Dmitrij Peskov, Nikolaj, og spurgte ham, hvorfor han ikke svarede på en indkaldelse til militæret. Jeg kan ikke bevise, at det er ham, men hans stemme lyder bekendt, står der i et af de virale opslag.

Et ønske bliver opfyldt

På det tidpunkt var det usikkert, om det rent faktisk var Nikolaj Peskov i den anden ende af røret, men så bekræftede hans far, Dmitrij Peskov, at hans søn var blevet udsat for telefonfis.

Ifølge talsmanden var de videoklip, der florerer på nettet, taget ud af en sammenhæng for at få sønnen til at tage sig dårligt ud.

- Bed dem om at lægge hele konversationen frem, sagde han til det russiske medie PDMNews.

Og det har folkene bag opkaldet så gjort.

Du kan se klippet med danske undertekster i videoen herunder.

Journalister ringede til Putins talsmands søn for at høre, om han ville møde op til militærtjeneste. Video: Peter Møller

Bagmanden er den russiske journalist Dmitrij Nisovtsev, der er kritisk over for styret i Moskva, og som bidrager til den Putin-kritiske Youtube-kanal, Popular Politics.

Kommer du i morgen? Vi venter dig klokken 10

Dmitrij Nisovtsev, journalist

Videoen fra opkaldet viser, at Dmitrij Nisovtsev ringede op fra tv-studiet og udgav sig for at være rekrutteringsofficer i militæret.

- I dag er du blevet tilsendt en indkaldelse, både gennem borgerserviceportalen og på papir. Der står et nummer, du skal ringe til, men du har ikke svaret endnu. Du skal melde dig ved militærafdelingen i morgen klokken 10, sagde Dmitrij Nisovtsev og fortsatte:

- Så for det første: Hvorfor har du ikke ringet tilbage? Og for det andet: Kommer du i morgen? Vi venter dig klokken 10.

Nikolaj Peskov svarede:

- Øøøøøh, jeg kommer tydeligvis ikke i morgen klokken 10. Du burde forstå, hvis du er... at jeg er hr. Peskov, og at det ikke er helt rigtigt for mig at være der. Hvorom alting er, så løser jeg det her på et andet niveau.

Det rette valg

Samtalen efterlod ikke megen tvivl om, at Nikolaj Peskov i hvert fald ikke skal i krig for sit land, som hundredetusindevis af mindre velstillede russiske mænd ellers er tvunget til.

- Jeg har ikke nogen problemer med at forsvare mit fædreland, men først er jeg nødt til at forstå, hvad der kan lade sig gøre i mit tilfælde, lød det fra ham.

Journalisten Dmitrij Nisovtsev, der foretog opkaldet, er venner med den fængslede oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj, og Nikolaj Peskovs far, talsmanden Dmitrij Peskov, kunne ikke rigtig se det sjove i fupopkaldet, da russiske medier spurgte ham om det.

- Jeg ser ikke noget af det, som denne fanges hold laver, lød det fra Dmitrij Peskov.

Til gengæld sagde han, at sønnen uden tvivl vil gøre det rigtige, når det kommer til militærtjeneste.

- Jeg er ikke i tvivl om, at han foretager det rette valg. Det er han heller ikke, lød det fra talsmanden.

Om Nikolaj Peskov dukker op ved fronten i Ukraine, har vi endnu til gode at se.