Mobiliserede russere slås og beklager sig på sociale medier

Tvangsindkaldelsen af russiske soldater til krigen i Ukraine mødes med frustrationer. 63-årig med sukkersyge forstår ikke, hvorfor han er indkaldt.

Der bor en 63-årig mand i den lille russiske by Krasnoslobodsk nær Volgograd.

Dette er vores hær

Mand på videooptagelse af døddrukne russiske rekrutter

Han hedder Alexander Ermolaev og har en læges ord for, at han lider af diabetes og lavt iltindhold i blodet.

Alexander Ermolaev er pensioneret oberstløjtnant af reserven, og han regnede med, at han skulle forblive pensionist.

Men nu er han blevet godkendt til militærtjeneste af de læger, som kontrollerer de nye soldater til Ruslands invasionshær i Ukraine.

Alexander Ermolaev har netop delt sine personlige papirer, en lægeerklæring og hans indkaldelse til militæret med det russiske medie Baza for at vise konsekvenserne af Vladimir Putins beslutning om at tvangsindkalde mænd til krigen.

I træningslejr straks

Ifølge Baza er den 63-årige mand formentlig den ældste tvangsindkaldte soldat i Volgograd-regionen.

Han fortæller, at han blev kontaktet 22. september klokken 06 af de folk fra de lokale myndigheder, som står for at mobilisere mænd til krigen.

Derefter blev han taget til en militærenhed, hvor læger vurderede hans sundhedstilstand.

Her siger Alexander Ermolaev, at han blev fundet egnet til militærtjeneste og sendt til en lejr i landsbyen Novij Rogachik, hvor han skal påbegynde to ugers militærtræning.

Den 63-årige pensionists historie er blot en blandt mange, der i løbet af de seneste døgn er begyndt at dukke op fra Rusland, efter at ordren til mobilisering blev givet.

Druk og slagsmål

Og selvom de statskontrollerede medier fortæller om lange køer af patriotiske unge mænd, der er klar til at dø for fædrelandet, ser virkeligheden på de sociale medier anderledes ud.

I Juzhno-Kurilsk, der ligger lidt nord for Japan, ser det ud til, at tvangsindkaldte unge mænd drak sig fulde og kom i slagsmål.

- Der er allerede meldinger om slåskampe mellem mobiliserede soldater. De virker også døddrukne. Moralen er meget høj, brødre, skriver britiske Kyle Glen, der arbejder med at verificere indhold fra sociale medier, på Twitter.

Nyhedsmediet Nexta, der er kendt for at være kritisk over for styret i Moskva, bringer en anden video, hvor hvad der ligner døddrukne soldater, slingrer hen mod et fly.

- "De tapre forsvarere af Rusland" besluttede sig for at drikke sig fulde, inden de tog afsted. På videoen siger fotografen: "Dette er vores hær". Den russiske patriark Kirill velsignede det, skriver Nexta.

Den hviderussiske journalist Tadeusz Giczan viser en video af berusede rekrutter, der tilsyneladende ikke kan se formålet.

- Hvorfor skal vi afsted? Hvor skal vi hen? Hvem fanden ved det, råber en af mændene på videoen.

Dmitri Masinski fra Estland, der driver hjemmesiden Wartranslated.com, og som følger situationen i Rusland tæt, deler en video fra et af de steder, de indkaldte mænd samles.

På videoen kan man høre, hvordan russiske militærfolk siger til de indkaldte mænd, at de skal holde mund.

- Jeg siger, at I alle er militærfolk nu. Spillet er ude, I er alle militærfolk. I får tre dage her, så en flyvetur, så to uger til træning, siger den russiske militærmand.

Han fortæller desuden, at de indkaldte skal tjene ind til afslutningen på militæroperationen i Ukraine, og at ingen mister deres civile job, selvom de nu er soldater.

Vievand og lange køer

Andre steder i Rusland ser mobiliseringen ud til at forløbe mere planmæssigt.

På billedet herunder sidder indkaldte mænd i kø foran et fly i Khabarovsk nær grænsen til Kina.

Her er det i Dagestan ved Det Kaspiske Hav.

Her er det i Jakutsk i Sibirien.

Og her kaster en præst vievand på rekrutterne i byen Lipetsk 350 kilometer syd for Moskva.

Den russiske patriark Kirill, der er overhoved for Ruslands ortodokse kirke, har også velsignet soldaterne.