Zelenskyj vil straffe Putin og fratage Rusland vetoret i FN

Talen faldt på dagen, da den russiske præsident, Vladimir Putin, annoncerede en delvis russisk mobilisering.

Rusland skal straffes for at have invaderet Ukraine. Sådan lød budskabet fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, da han sent onsdag aften dansk tid holdt tale ved FN's Generalforsamling.

Ifølge præsidenten bør det blandt andet gøres ved at fjerne Ruslands vetoret i FN's Sikkerhedsråd.

- Der er blevet begået en forbrydelse mod Ukraine, og vi kræver en passende straf, sagde han i en forproduceret videotale ifølge nyhedsbureauet AFP.

Rusland bør bøde for denne krig

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj

Kalder på særlig domstol

Zelenskyj understregede i sin tale, at Rusland ifølge ham også bør rammes af endnu flere økonomiske sanktioner.

Og så plæderede den ukrainske præsident for, at der skal oprettes en særlig domstol, som skal tage stilling til de forbrydelser, han mener, Rusland har begået mod Ukraine.

- Rusland bør bøde for denne krig, lød det fra Zelenskyj.

Han fremlagde gennem talen "fem ufravigelige krav" for fred, som udover ovenstående også indebar "omfattede straf for russisk aggression", "sikkerhedsgarantier for Kyiv" og "genoprettelse af Ukraines sikkerhed og nationale grænser".

Efter sin tale modtog præsidenten stående bifald fra flere personer i salen. Men ikke fra alle. Den russiske delegation forblev siddende, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Jeg gør det helt klart for Vesten: Vi har masser af våben, så vi kan svare tilbage

Ruslands præsident, Vladimir Putin

Russisk mobilisering.

Talen og FN's Generalforsamling faldt på dagen, hvor den russiske præsident, Vladimir Putin, annoncerede en delvis mobilisering i landet.

Det russiske forsvarsministerium forudser, at 300.000 soldater fra reserven vil blive indkaldt og sendt til Ukraine for at kæmpe.

Udmeldingen fik massevis af russere til at strømme ud i gaderne for at demonstrere, hvilket mundede ud i, at flere end 1300 personer onsdag blev tilbageholdt af landets sikkerhedsstyrker. Det skriver The Guardian.

Trussel om atomvĂĄben

Samtidig sendte Putin det, der i Vesten er blevet modtaget som en ildevarslende advarsel om, at Rusland i yderste konsekvens kan finde pĂĄ at bruge atomvĂĄben.

Blandt andet understregede præsidenten, at landet besidder "forskellige typer" af masseødelæggelsesvåben.

- Jeg gør det helt klart for Vesten: Vi har masser af våben, så vi kan svare tilbage. Det er ikke bluff, sagde den russiske præsident.

En retorik, som Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, onsdag kaldte "fuldstændig ødelæggende for vores verden".