Udsolgte fly og kø ved grænserne - russerne flygter fra Putins krig

- Jeg tror, at der er mange russere, som ikke vil kæmpe og lade sig mobilisere til hæren, siger Alex, som er flygtet til Istanbul.

Tusindvis af russere er flygtet ud af landet, siden Ruslands præsident, Vladimir Putin, onsdag proklamerede, at 300.000 soldater fra reserven skal inddrages og deltage i krigen i Ukraine.

Flybilletter til en lang række lande er udsolgte, mens prisen på flere andre ruter ud af Moskva er mere end tidoblet.

En af dem, som er sluppet ud af Rusland, er Sergej, som torsdag morgen landede i Serbiens hovedstad, Beograd. Han ønsker ikke at oplyse sit efternavn af frygt for repressalier.

- Krig er forfærdeligt, så det er i orden, at man er bange. Mine venner og kolleger er også bange, og der er angst og usikkerhed. Det er hårdt for alle og en vanskelig situation, siger Sergej til Reuters.

Mange russere vil ikke kæmpe

Også i Istanbul i Tyrkiet landede et fly i de tidlige morgentimer fra Moskva. Med ombord var blandt andre Alex, som fik travlt med at forlade Rusland efter Putins tale onsdag. Han ønsker heller ikke at oplyse sit efternavn.

- Putins mobilisering er et rigtig dårligt træk, der kan føre til store problemer for en masse russere. Jeg er bekymret. Jeg troede ikke, at mobilisering ville blive næste skridt. Jeg tror, at der er mange russere, som ikke vil kæmpe og lade sig mobilisere til hæren, siger han til Reuters.

Både Baltikum og Finland har oplyst, at de ikke vil tage imod russere, der flygter fra mobiliseringen. Alligevel har den finske grænsekontrol oplevet en stigning i trafikken ind i landet på 35 procent.

BBC skriver torsdag, at mange russiske mænd torsdag har ventet i timevis på at flygte ud af landet via grænsen til Georgien. Landet er et af de få tilbageværende lande, som russere kan komme til uden visum.

Kremls talsmand, Dmitry Peskov, siger ifølge BBC, at udvandringen fra Rusland er "overdreven".

Protester i flere byer

Mens mange russere vælger at flygte, går andre på gaden i Rusland i protest mod Putins mobilisering.

Mindst 1300 mennesker er blevet arresteret af politiet i forbindelse med demonstrationer i flere russiske byer. Det oplyser den uafhængige russiske menneskerettighedsorganisation OVD-Info ifølge BBC.

Flest personer er anholdt i landets største byer, Moskva og Sankt Petersborg.

Videoer og billeder fra Moskva viser flere demonstranter blive båret væk af politiet.

Mobiliseringen er allerede begyndt

Mobiliseringen til krigen i Ukraine gælder ifølge de russiske myndigheder personer, der har tidligere militærerfaring, mens værnepligtige og studerende ikke vil blive indkaldt.

Dem, som bliver indkaldt, vil modtage militærtræning, inden de bliver udsendt.

Præsident Putin forklarer mobiliseringen med, at Vesten er ude på at ødelægge Rusland.

- Vi taler om at forsvare russisk territorium. Vesten er ude på at ødelægge Rusland og bruger Ukraine som kanonføde, sagde Putin i sin tale.

- Den russiske mobilisering begynder i dag (onsdag, red.), tilføjede præsidenten.

Præsident Vladimir Putin forklarer mobiliseringen med, at Vesten er ude på at ødelægge Rusland. Video: Maria Camila Lund Frederiksen