Trump med ny forklaring om hemmelige papirer i tv-interview

Ekspræsidenten kommer nu med en ny forklaring på, hvorfor han ikke behøver at fremlægge beviser for at have afklassificeret regeringsdokumenter.

Donald Trump hævder, at alle dokumenter, som han har taget med sig fra Det Hvide Hus til sit hjem i Florida, forinden var blevet afklassificeret.

Det fortæller den tidligere amerikanske præsident i et nyt interview med Fox News – hans første tv-optræden, efter at FBI i august ransagede hans hjem i Mar-a-Lago og beslaglagde adskillige hemmeligstemplede papirer.

Ransagningen var en del af en efterforskning af, hvorvidt Trump tog klassificeret materiale med sig, da han forlod præsidentposten i januar 2021.

I interviewet med Fox News afviser Trump at fremlægge beviser for, at dokumenterne var blevet afklassificeret.

For ifølge ekspræsidenten er det slet ikke nødvendigt.

- Der behøver ikke at være en proces, som jeg forstår det. Hvis du er USA's præsident, kan du afklassificere ved bare at sige, at det er blevet afklassificeret – endda bare ved at tænke det, forklarer Donald Trump.

Direkte adspurgt i interviewet insisterer han på, at det gør sig gældende for de dokumenter, som er blevet beslaglagt i hans hjem.

Trumps advokater vil ikke fremlægge beviser

Ved ransagningen 8. august beslaglagde FBI 11 sæt af klassificerede dokumenter fra Mar-a-Lago. Nogle af dem var markeret som "tophemmelige", som er den højeste klassifikation.

Blandt dem var 184 dokumenter, som indeholdt følsomme oplysninger om regeringens efterforskningsarbejde og dens hemmelige informanter.

Dokumenter, der er markeret tophemmelige, mĂĄ normalt ikke forlade regeringsbygninger.

Donald Trumps hold af advokater har efter ransagningen hævdet, at Trump udstedte en "stående ordre", mens han endnu var præsident, om, at dokumenterne, der blev taget med til hans private bopæl, øjeblikkeligt ville blive afklassificeret.

Advokaterne har indtil videre afvist at fremlægge beviser for, at de pågældende dokumenter var blevet afklassificeret, men i interviewet med Fox News insisterer Trump altså på, at det er sket, uden at der nødvendigvis findes beviser for det.

- Du er præsidenten, du kan tage den beslutning, siger han.

- Med andre ord, da jeg forlod Det Hvide Hus, var de afklassificeret.

To nederlag pĂĄ Ă©n dag

Den tidligere præsident har bedt en føderal domstol blokere for, at FBI's gennemgang af dokumenterne kunne fortsætte for at forhindre, at efterforskere får adgang til privilegeret information.

Men det afviste domstolen onsdag og tillod, at gennemgangen kan fortsætte, og at de beslaglagte dokumenter kan indgå i efterforskningen af Trump.

I forbindelse med efterforskningen er der blevet udpeget det, som i det amerikanske retssystem kaldes en special master til at gennemgĂĄ materialet.

- For vores vedkommende kan vi ikke se, hvorfor Trump ville have en individuel interesse i eller et behov for nogen af de hundrede dokumenter markeret med klassifikation, bemærkede domstolen i sin afgørelse ifølge The Washington Post.

Beslutningen var den anden store juridiske nedtur for Donald Trump onsdag.

Forinden havde New Yorks justitsminister, Letitia James, meddelt, at hun sagsøger den tidligere præsident og tre af hans børn for bedrageri i forbindelse med deres selvangivelser fra 2011 til 2021

I interviewet med Fox News kalder Trump søgsmålet for en fortsættelse af den "heksejagt", han siden sin indsættelse har påstået, at politiske modstandere fører mod ham.