Udland

Vrede demonstranter beskylder moralpolitiet for drab på ung kvinde

Den 22-årige Mahsa Amini er blevet et symbol i Iran, efter hun blev anholdt for ikke at være ordenligt tildækket. Og senere døde i politiets varetægt.

I Iran fortsætter de folkelige protester mod landets berygtede moralpoliti.

Demonstrationerne har spredt sig, efter at en 22-årig kvinde i sidste uge døde i politiets varetægt.

Kvinden, Mahsa Amini, var tilbageholdt for at have overtrådt landets skrappe regler om at bære den religiøse klædedragt hijab.

Mandag skød og dræbte sikkerhedsstyrker fire demonstranter, mens mindst 85 protesterende blev såret og mere end 200 mennesker blev anholdt, fortæller menneskerettighedsgruppen Kurdistan Human Rights Group til The New York Times.

Andre kilder sætter over for nyhedsbureauet Reuters dødstallet til fem.

"Død over diktatoren"

I løbet af weekenden fik den spontane vrede over Mahsa Aminis død og moralpolitiets påståede brutalitet et bredere sigte.

Demonstranter råbte: "Død over diktatoren" – et slagord vendt mod Irans øverste religiøse leder, ayatollah Ali Khamenei, skriver BBC.

Nogle kvindelige demonstranter hev deres påtvungne tørklæder af og brændte dem, mens andre klippede deres hår kort i protest mod de religiøse regler, der tvinger dem til at skjule håret.

Demonstrationerne var centreret i Irans kurdiske område, hvor Mahsa Amini var fra, og omkring universitetet i hovedstaden Teheran.

Demonstranter smed med sten, mens sikkerhedsstyrker brugte vandkanoner, tævede demonstranterne med knebler og skød med både gummikugler og skarp ammunition.

Bror hørte skrig fra forhørscenter

Den unge kvinde Mahsa Amini blev tirsdag i sidste uge anholdt på gaden i Teheran, hvor hun var på besøg med sin familie.

Moralpolitiet anklagede hende for ikke at være tilstrækkeligt tildækket og anbragte hende i et forhørscenter.

Ifølge familien er der ikke tvivl om, at kvinden blev mishandlet, før hun kollapsede og mistede bevidstheden.

Hendes bror, der ventede uden for forhørscenteret, fortæller ifølge lokale medier, at han hørte skrig inde fra bygningen og at et vidne, der kom ud fra bygningen, fortalte ham, at "en ung kvinde var blevet dræbt" derinde.

Kort efter blev Mahsa Amini kørt væk i en ambulance i bevidstløs tilstand. Senere samme dag gik hun i koma på hospitalet, og hun døde fredag uden at være kommet til bevidsthed.

Menneskerettighedsorganisationer og familien siger, at hun havde sår på kroppen og indre blødninger, og at der var tegn på, at hun havde fået et slag i hovedet.

"Uheldig hændelse"

Myndighedernes udlægning er helt anderledes.

Teherans politichef, Hossein Rahimi, kalder hendes død "en uheldig hændelse" og kalder alle anklager om politibrutalitet for "kujonagtige beskyldninger".

Politiets forklaring er, at Mahsa Amini fik "et pludseligt hjertestop", mens hun ventede på at blive undervist i den korrekte brug af en hijab.

- Alle beviser peger på, at der ikke var nogen form for svigt eller upassende opførsel fra politiets side, siger politimesteren ifølge BBC.

Indenrigsminister Ahmad Vahidi går et skridt videre og forklarer dødsfaldet med, at Mahsa Amini var syg i forvejen og blev blandt andet opereret i hovedet som femårig.

- Hun havde tilsyneladende en række helbredsproblemer. Hun havde mentale problemer. Dødsårsagen er ikke afklaret endnu, så vi kan ikke kommentere på sagen, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Begravet midt om natten

Familien afviser myndighedernes forklaring fuldstændigt.

De siger, at hun var fuldstændigt sund og rask, og at familien ikke har fået lov til at se obduktionsrapporten.

De fortæller også, at myndighederne lagde pres på familien for at begrave Mahsa Amini midt om natten og i øvrigt tie stille om hendes død.

Men sådan gik det ikke.

Protesterne bredte sig hurtigt i Iran, og Mahsa Amini endte på forsiden af de fleste af landets aviser.

Video: Silas Ferré Steiner

De første demonstranter samlede sig uden for hospitalet, hvor Mahsa Amini døde, umiddelbart efter at nyheden blev kendt. Hospitalet blev omringet af sikkerhedsfolk, der spredte menneskemængden med stave og varselsskud.

Og protesterne kom også fra kredse, som normalt ikke ytrer kritik, skriver The New York Times:

Storayatollah Asadollah Bayat-Zanjani, der er en af Irans mest betydningsfulde religiøse ledere, har betegnet det religiøse politis opførsel som "imod loven, imod religionen og imod al logik".

Tidligere vicepræsident Mohammad Ali Abtahi skrev på sociale medier, at "det var nok til at få generationer af iranere til at hade religionen og dets lære".

Og landets vigtigste oppositionsparti, Hezb-i Etemad-i Melli, opfordrer nu til, at loven om kvinders religiøse påklædning helt skal fjernes.

Strammede regler

Lovgivningen er ellers lige blevet strammet.

Præsident Ebrahim Raisi har i august underskrevet en ordre om, at reglerne for "anstændig påklædning" fremover skal håndhæves mere ihærdigt.

Reglerne har været i kraft siden den islamiske revolution i 1979, men er i perioder ikke blevet fulgt 100 procent.

Hen over sommeren har myndighederne imidlertid strammet grebet, skriver The Guardian.

Ifølge menneskerettighedsgruppen Hrana blev mindst fire kvinder anholdt i juli for brud på hijabreglerne og efterfølgende tvunget til at "tilstå" og "undskylde" på nationalt tv.

En af dem var kunstneren Sepideh Rashno, der træt og bleg sagde undskyld på tv.

Hrana opregner samtidig, at kampagnen også betød, at 3 kvinder blev anholdt for at danse et offentligt sted, 33 frisørsaloner blev lukket, og mindst 1300 personer blev noteret for overtrædelser af reglerne om hijab.

- Statens sikkerhed er blevet strammet temmelig meget over en bred kam. Kvindebevægelsen bliver fremstillet som en trussel mod den nationale sikkerhed, fordi den repræsenterer et brud på de sociale normer og et tegn på, at vestlig indflydelse gennemsyrer samfundet, siger professor Ali Ansari, der er ekspert i mellemøstlig politik på Sankt Andrews Universitetet, til The Guardian.