Udland

Ukraines præsident: - Rusland vil drukne Ukraine i blod

I kølvandet på Putins tale onsdag tager den ukrainske præsident nu bladet fra munden.

Vladimir Putin vil "drukne Ukraine i blod", hævder Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskyj, i et interview med det tyske medie BILD.

- Han vil drukne Ukraine i blod, men også i sine egne soldaters blod, siger Zelenskyj.

Zelenskyjs reaktionen kommer i kølvandet på den tale, som Putin holdt til det russiske folk onsdag morgen.

Talen er den første fra præsidenten, siden han sendte tropper ind i Ukraine i februar.

Zelenskyj: Har har mobiliseret den seneste måned

I talen annoncerede præsidenten en mobilisering af op mod 300.000 soldater. Mobiliseringen, sagde han, vil begynde allerede i dag.

- Vi taler om at forsvare russisk territorium. Vesten er ude på at ødelægge Rusland og bruger Ukraine som kanonføde, sagde Putin i talen.

Ifølge Zelenskyj har Putin dog allerede gennemført den delvise mobilisering.

- Vores efterretningstjenester og vores allierede har allerede sagt det. Han har mobiliseret den sidste måned, siger den ukrainske præsident.

Foruden en mobilisering meddelte Putin også, at Rusland "har masser af våben, så vi kan svare tilbage. Det er ikke bluff".

Reaktioner fra hele verden

Siden talen er reaktionerne væltet ind.

Tysklands vicekansler, Robert Habeck, siger, at Tyskland "overvejer et modsvar" på eskaleringen af ​​den ukrainske krig.

- Udmeldingen er endnu et fejltrin fra Rusland, som vi selvfølgelig vil diskutere og konsultere politisk omkring, hvordan vi skal besvare, lyder det.

Fra det kinesiske udenrigsministerium lyder dog en opfordring om at finde en måde at løse alle parters bekymringer for sikkerheden gennem dialog.

Tjekkiets premierminister, Petr Fiala, siger efter Putins tale, at den delvise mobilisering er et "forsøg på yderligere at eskalere den krig, Rusland indledte mod Ukraine". Han siger desuden, at det er "yderligere bevis på, at Rusland er den eneste aggressor".