Trofast Putin-støtte: - Vi står på tærsklen til sejr eller atomkrig

Når besatte regioner i Ukraine forventeligt snart bliver "russisk territorium", ændrer det hele konfliktens natur, mener russisk tv-personlighed.

I en sjælden tale til nationen beskyldte Ruslands præsident, Vladimir Putin, onsdag Vesten for at true med atomvåben og sagde, at han vil bruge alle midler for at beskytte Rusland.

- Når vores lands territoriale integritet er truet, vil vi naturligvis bruge alle de midler, som vi har til rådighed, for at beskytte Rusland og dets befolkning, understregede Putin.

Vi har nok set den mest direkte trussel fra Putin om at bruge atomvåben mod NATO

Yevgeniy Golovchenko, postdoc ved Institut for Statskundskab, KU

Og ifølge en af Putins mest trofaste tilhængere, chefen for det russiske statsmedie RT, Margarita Simonyan, vil Putin meget snart være i sin gode ret til at anvende atomvåben i Ukraine.

Den røde linje

Om få dage afholder de russiskstøttede myndigheder i de besatte ukrainske regioner Luhansk, Kherson, Zaporizjzja og Donetsk nemlig folkeafstemninger om at indlemme regionerne i Rusland.

Når Rusland efter afstemningerne forventeligt vil kalde de besatte regioner i Ukraine for "russisk territorium", så ændrer det hele konfliktens natur, mener Margarita Simonyan.

Så kan Rusland besvare angreb på regionerne med atomvåben uden at overtræde den røde linje, Rusland hele tiden har henvist til: At Rusland aldrig vil bruge atomvåben - medmindre landets territorium er truet.

- Snart vil et angreb på russisk territorium betyde en total krig mellem Ukraine og NATO på den ene side og Rusland på den anden. Og det vil give Rusland fuldstændigt frie hænder.

- I denne uge står vi enten på tærsklen til vores endelige sejr eller på tærsklen til en atomkrig, lyder den dystre udmelding fra Margarita Simonyan.

Truslen er primært rettet mod Vesten

En af Putins tidligere rådgivere Sergej Markov, der i dag arbejder som journalist og politisk analytiker, vurderer, at Putins trussel om brug af atomvåben er rettet mere mod Vesten end mod Ukraine:

- Rusland har ingen grund til at bruge atomvåben mod ukrainerne. Det er de vestlige lande, der kæmper mod den russiske hær og bruger ukrainske soldater som deres slaver, siger Sergej Markov til BBC.

Yevgeniy Golovchenko, som er postdoc ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, noterer sig også, at truslen fra den russiske præsident er rettet mod NATO.

- Den russiske specialoperation i Ukraine går ikke efter planen. Det kan være pinligt for Putin. Han undskylder det med, at Rusland ikke bare kæmper mod Ukraine, men mod hele NATO's krigsmaskine. Vi har nok set den mest direkte trussel fra Putin om at bruge atomvåben mod NATO, siger Yevgeniy Golovchenko til TV 2.

Biden: En atomkrig kan ikke vindes

I en tale ved FN’s generalforsamling i New York onsdag eftermiddag sagde USA’s præsident, Joe Biden, at én mand alene har indledt denne "skamløse" krig.

- Den russiske leder, præsident Vladimir Putin, har i dag fremsat nye trusler mod Europa, selv om ingen andre end Rusland har ønsket en konflikt. Rusland fremsætter uansvarlige trusler om at anvende atomvåben, sagde præsident Biden og tilføjede, at en atomkrig ikke kan vindes og aldrig må blive udkæmpet.

I et interview med nyhedsbureauet Reuters understreger NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, at Putin har truet med atomvåben mange gange tidligere.

Stoltenberg tilføjer, at Putin godt ved, at en atomkrig aldrig skal udkæmpes og ikke kan vindes, og at det vil få uoverskuelige konsekvenser for Rusland.

- Indtil videre har vi ikke set tegn på ændringer i Ruslands atomvåbenstillinger, pointerer han.