Krigen i Ukraine

Putin i tv-tale: Rusland indfører delvis mobilisering

Præsident Vladimir Putin forklarer mobiliseringen med, at Vesten er ude på at ødelægge Rusland.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, annoncerer en delvis russisk mobilisering, skriver det russiske nyhedsbureau TASS.

- Vi taler om at forsvare russisk territorium. Vesten er ude på at ødelægge Rusland og bruger Ukraine som kanonføde, siger Putin i en tv-tale onsdag morgen.

Den russiske mobilisering begynder i dag, tilføjede præsidenten.

- Jeg gør det helt klart for Vesten: Vi har masser af våben, så vi kan svare tilbage. Det er ikke bluff, sagde den russiske præsident i talen, der var indspillet på forhånd.

Folkeafstemninger vil gøre en forskel

TV 2s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt siger, at talen signalerer, at Putin og Rusland ikke viger en tomme i krigen eller i konflikten med Vesten.

Og at Rusland lægger stor vægt på de planlagte folkeafstemninger i fire besatte regioner i Ukraine. Her skal indbyggerne i Luhansk, Kherson, Zaporizjzja og Donetsk afgøre, om deres region skal være en del af Rusland – i stedet for at være en del af Ukraine eller være en selvstændig stat.

Folkeafstemningerne vil være stramt kontrolleret og forventes at falde ud til russisk fordel, og det betyder, at Rusland kan kalde disse dele af Ukraine for "russisk territorium".

- En delvis mobilisering kan betyde, at russiske soldater af reserven kan komme til at kæmpe i Ukraine. Hidtil har det formelt ikke være tilladt, men nu kan russerne sige, at deres værnepligtige godt kan kæmpe dernede, fordi de forsvarer russisk territorium, siger Rasmus Tantholdt.

"Total krig mellem Rusland og Vesten"

Når Rusland kan kalde de besatte, ukrainske regioner for "russisk territorium", ændrer det hele konfliktens natur, skriver en af Vladimir Putins mest trofaste tilhængere, chefen for det russiske statsmedie RT, Margarita Simonyan,

Hun forudser, at de fire folkeafstemninger i Ukraine vil gøre krigen til en "alt eller intet"-konfrontation.

For når først de ukrainske regioner er "russisk territorium", kan Rusland legitimt besvare angreb på dem med atomvåben, argumenterer hun:

- I dag er der en afstemning. I morgen vil vi se anerkendelse som en del af Rusland. Og i overmorgen vil et angreb på russisk territorium betyde en total krig mellem Ukraine og NATO på den ene side og Rusland på den anden. Og det vil give Rusland fuldstændigt frie hænder, skriver hun.

- I denne uge står vi enten på tærsklen til vores endelige sejr eller på tærsklen til en atomkrig, konkluderer hun.

Delvis mobilisering

I sin tale forklarer Vladimir Putin, hvad begrebet "delvis mobilisering" dækker over:

- Det betyder, at det kun er indbyggere, der i øjeblikket er del af reserven, der kan indkaldes. Det vil især være dem, der tidligere har tjent i de væbnede styrker, og som har en bestemt militær ekspertise og relevante erfaringer, siger præsidenten.

Det russiske forsvarsministerium har efterfølgende frigivet detaljer om planerne.

Ministeriet forudser, at 300.000 soldater fra reserven vil blive indkaldt og vil modtage militærtræning, før de bliver sendt til Ukraine, fortæller forsvarsminister Sergej Sjojgu.

- Folk, der har tjent som værnepligtige, eller folk, som nu er studerende, vil ikke blive indkaldt, understreger han.