Joe Biden: - Putin vil udslette Ukraine

USA ønsker, at krigen i Ukraine slutter på en "retfærdig måde", slog Biden fast fra FN's talerstol.

USA's præsident, Joe Biden, indtog onsdag talerstolen til FN's årlige Generalforsamling i New York. Her lagde han ikke fingre mellem, hvad USA mener om Ruslands invasion af Ukraine.

- Rusland vil tilintetgøre Ukraines ret til at eksistere og Ukraines ret til at eksistere som folk, sagde han, mens han så ud over salen.

- Uanset, hvem du er, hvor du bor, og hvad du tror på, bør dette få det til at løbe dig koldt ned ad ryggen.

Præsidenten slog fast, at valget om at indlede en krig mod Ukraine er taget af én mand. Og med store bogstaver konstaterede han, at "et medlem af FN's Sikkerhedsråd har invaderet sin nabo", og at Putin krænker FN-pagten.

- Putin påstod, at han var nødt til at handle, fordi Rusland var truet, men ingen truede Rusland, og ingen udover Rusland søgte konflikt, sagde Joe Biden.

Biden: - En ekstremt voldsom krænkelse

Under en tale til det russiske folk tidligere onsdag talte Ruslands præsident, Vladimir Putin, blandt andet om atomvåben og sagde samtidig, at han "ikke bluffer".

Talen blev i Vesten modtaget som en utilsløret trussel om, at Rusland i yderste konsekvens kan finde på at bruge atomvåben.

Også det blev bragt op af den amerikanske præsident.

- I dag rettede Putin en atomtrussel mod Europa, og Rusland mobiliserer endnu flere soldater til at deltage i krigen. Det er en ekstremt voldsom krænkelse, slog Biden fast.

USA ønsker, at krigen slutter på en "retfærdig måde", sagde Biden og understregede klart og tydeligt, at man ikke kan indtage et andet lands territorie ved tvang.

I slutningen af sin tale slog han fast, at USA forbliver solidariske med Ukraine.

Putin var der ikke selv

Det er FN's første generalforsamling siden Ruslands invasion af Ukraine.

Vladimir Putin selv har meldt afbud til generalforsamlingen og har i stedet sendt sin udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Også Kinas præsident, Xi Jinping, har sendt sin udenrigsminister, Wang Yi.

Både Rusland og Kina hører ellers blandt FN's Sikkerhedsråds fem permanente medlemmer, og de har alle vetoret, når det kommer til rådets beslutninger.

Sikkerhedsrådet er et af de vigtigste organer inden for FN og har til opgave at sikre international fred og sikkerhed.