Fjende af Putin siger, at der er en snigskytte løs i Frankrig: - Jeg så en rød prik på væggen

Den russiske menneskerettighedsforkæmper Vladimir Osechkin siger, at han med nød og næppe undslap et attentat i den franske by Biarritz.

Mandag aften 12. september 2022 skulle en børnefamilie lige til at spise aftensmad i hjemmet i den franske by Biarritz, da der pludselig kom en lysende rød prik fra et lasersigte på væggen.

Ud af den ene øjenkrog så jeg en rød prik, der bevægede sig i min retning

Vladimir Osechkin, russisk menneskerettighedsforkæmper

Det fortæller faren i familien, Vladimir Osechkin, til den uafhængige russiske journalist Julia Latynina og den franske tv-kanal BFMTV.

Vladimir Osechkin er russer, menneskerettighedsforkæmper og grundlægger af hjemmesiden gulagu.net, der afslører tortur i russiske fængsler.

Han er flygtet til Frankrig, fordi han har gjort sig upopulær hos styret i Moskva, og han bor nu i Biarritz med sin familie.

Familien er lejlighedsvis under beskyttelse af fransk politi, men deres hjem har så vidt vides hidtil ikke været bevogtet.

En advarsel

Ifølge Vladimir Osechkin var det, som skete i hans hjem i Biarritz mandag 12. september, et forsøg på at slå ham ihjel.

Nogle dage forinden var han blevet advaret af den undersøgende journalist Christo Grozev, der driver mediet Bellingcat, om, at der var et attentatforsøg under opsejling.

- Der kom en besked fra Christo og hans kilde, der hjalp mig og dem, der er involveret i min sikkerhed, med at forhindre, at jeg blev myrdet, siger Vladimir Osechkin til Julia Latyninas kanal på Youtube.

Ifølge ham handlede beskeden om, at en mand med tætte bånd til den russiske sikkerhedstjeneste FSB og organiseret kriminalitet havde forladt Rusland med kurs mod Biarritz.

- Jeg blev overtalt til at lade mig evakuere i to dage, selvom jeg ikke ønskede det. Jeg ønskede at fange ham. Alligevel tog vi op i bjergene i weekenden, men jeg insisterede på at vende tilbage om mandagen, fortæller Vladimir Osechkin.

En hurtig beslutning

Da de vendte tilbage, tog Vladimir Osechkins hustru og børnene i biografen tidligt mandag aften.

- Jeg arbejdede i mørket, og ingen tænkte formentlig, at jeg var alene hjemme. Jeg arbejdede i mørket med mine dokumenter på en Mac med lyset dæmpet, fortæller han – og det reddede muligvis hans liv.

- Da mine børn og min hustru kom hjem, forberedte vi aftensmaden, fortæller Vladimir Osechkin.

De skulle have spaghetti.

- Jeg tog børnenes tallerkener, og ud af den ene øjenkrog så jeg en rød prik, der bevægede sig i min retning hen over rækværket til terrassen, siger Vladimir Osechkin.

Lynhurtigt fik han slukket lyset, og familien kastede sig ned på gulvet.

- Vi har modtaget specialtræning, og vi var advaret. Vi havde lært, at vi ikke måtte tøve og vente, til vi var blevet ramt. Vi slukkede lyset med det samme, børnene lagde sig ned på gulvet, og vi tilbragte omkring en time i et sikringsrum, fortæller han.

Ifølge Vladimir Osechkin blev der affyret skud.

- Jeg blev ikke ramt, men der blev affyret skud mod mig, siger han.

Naboerne til familien har ifølge Vladimir Osechkin afgivet vidneudsagn til politiet om, at de hørte poppende lyde, der kunne minde om skud.

Trusler eller drabsforsøg?

Fransk politi bekræfter over for BFMTV, at sagen efterforskes.

Ifølge anklagemyndigheden i Bayonne, der behandler sagen, er det dog endnu uvist, om der var tale om dødstrusler eller et reelt mordforsøg.

Foreløbig efterforskes sagen som dødstrusler.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafons Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

- Disse dødstrusler tages yderst alvorligt af myndighederne. Alle passende metoder, hvad angår sikkerhedssituationen omkring Vladimir Osechkin, tages i brug for at sikre beskyttelse af ham, skriver anklagemyndigheden i Bayonne i en pressemeddelelse.

Vladimir Osechkin forlod Rusland i 2015, men i efteråret 2021 gjorde han sig for alvor upopulær i Moskva, da han fik fat på 40 gigabytes med videoer af tortur i russiske fængsler, som var optaget af myndighederne selv.

Sagen medførte en stærk offentlig reaktion i Rusland og ledte til flere afskedigelser i fængselsvæsenet.

Efter krigsudbruddet i Ukraine var Vladimir Osechkin blandt de første til at afsløre, at Rusland hverver lejesoldater i landets fængsler.

Vladimir Osechkin mener selv, at der ikke er nogen tvivl om, at Rusland står bag begivenhederne forrige mandag.

- Det er meget vigtigt at forklare til alle, at Ruslands specialstyrker praktiserer international terrorisme, siger han.

De russiske myndigheder har indtil videre ikke udtalt sig om sagen.